Hlavní obsah

Dočkal se plísní za paskvil. Klíčová byla již podzimní porážka v Plzni, vědí sparťané

Praha

Zápas o naději nezvládli. Fotbalisté pražské Sparty doma podlehli vedoucí Plzni výrazně 0:3 a čtyři kola před koncem ligy na ni ztrácejí jedenáct bodů. O titulu Viktorie je rozhodnuto. „Chtěli jsme je porazit a dostat pod tlak, aby konec sezóny neměli tak jednoduchý. Spíš šlo o náš pocit, abychom je porazili a ukázali, že jsme lepší,“ naznačuje reprezentant Bořek Dočkal, že Letenští ztratili mistrovskou bitvu dávno před šlágrem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal ze Sparty při utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Krmenčík a Brabec hodnotí výhru Plzně na Letné.

Penalty sehrály klíčovou roli. Zatímco Vaněk dal na dlouhodobou bolest Viktorie zapomenout a pokutový kop proměnil, jindy spolehlivý letenský exekutor Dočkal selhal a možnost vcelku brzy vyrovnat odmítl.

„Chtěl jsem penaltu kopnout jinak než jindy a rozhodl se, že doprostřed. Na poslední chvíli jsem ale viděl, že brankář zůstal stát, a už jsem to nedokázal zastavit. Byl z toho akorát paskvil, ani jsem netrefil branku. A i kdyby, Kozáčik by to stejně chytil," líčí sebekriticky Bořek Dočkal.

„Kdybychom srovnali, zápas by byl úplně jiný. Takhle jsme se do nich pořád museli tlačit a jim stačilo bránit," poukazuje stoper Jakub Brabec.

Výsledek je až krutý

Sparta pak měla místy i výraznou převahu. Viktoria však bránila bezchybně a v závěru ještě dvakrát udeřil střídající Krmenčík.

„Obrovské zklamání. Výsledek je až krutý, protože neodpovídá průběhu. Jenže velké zápasy se hrají na důležité momenty, které je potřeba zvládnout. A tentokrát to byla penalta, kterou jsem nezvládl já. Klíčový okamžik zápasu," omlouvá se Dočkal. „Herně jsme obstáli, soupeř nebyl v ničem lepší, ale rozhodly důležité okamžiky, které oni zvládli a já ne," dodává.

„Plzeň celý zápas dobře bránila. My jsme zkoušeli všechno, ale nic tam nespadlo. Dva inkasované góly v závěru, to už byla jen taková dohra, protože jsme všichni útočili," líčí Brabec.

Plzeň pustili do hry již na podzim

Sparta začala ligovou sezónu nadějně, vývoj se ovšem začal lámat podzimní porážkou v Plzni.

„Byli jsme v čele tabulky a utkání se vyvíjelo tak, že jsme minimálně bod měli uhrát. Víc než poločas jsme měli přesilovku," souhlasí Dočkal.

„Tam jsme Plzeň zbytečně pustili do hry, protože do té doby jsme to měli pod kontrolou. Byl to zlomový zápas, ale zbývalo ještě dost času a šlo to uhrát," vrací se záložník k prvnímu vzájemnému duelu.

„O titulu se nerozhodovalo až teď. Už jsme jen doufali, že kdybychom vyhráli, tak by Plzeň mohla ještě někde ztratit a mohlo to s nimi něco udělat. Myslím, že rozhodly dva podzimní zápasy s Plzní a se Slavií," připomíná Brabec také porážku v Edenu.

Na únavu z tažení do čtvrtfinále Evropské ligy se sparťané nevymlouvají.

„Byli jsme naopak rádi, vždyť Evropskou ligu hrajeme proto, abychom postupovali. Celé jaro jsme si užili, je jasné, že přijdou zranění a únava. Ale jsme tady od toho, abychom hráli fotbal," zdůrazňuje Brabec.

Reklama

Související témata: