Hlavní obsah

Komise rozhodčích ocenila výkon sudích v duelu Sparty s Plzní

Komise rozhodčích FAČR ocenila výkon sudích v čele s hlavním Miroslavem Zelinkou v nedělním utkání 26. kola první ligy mezi fotbalisty Sparty a Plzně. Rozhodčí podle komise posoudili všechny důležité situace správně a šlágr jara, který vyhrála Viktoria 3:0, zvládli s přehledem.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Hlavní rozhodčí Miroslav Zelinka napomíná Milana Petrželu z Plzně (vlevo) a Ladislava Krejčího ze Sparty v utkání 26. kola.

Článek

Zelinka nejprve v desáté minutě dobře odpískal penaltu po faulu domácího Petra Jiráčka, na druhé straně pak podle pravidel nařídil pokutový kop i po zákroku plzeňského Milana Petržely a následně v 36. minutě asistent správně neuznal gól Ladislava Krejčího kvůli ofsajdu.

"Komise rozhodčích vysoko hodnotí výkon rozhodčího Zelinky i jeho kolegů, obou asistentů, obou brankových rozhodčích i čtvrtého rozhodčího. Celá šestice během velmi exponovaného a sledovaného utkání odvedla velmi kvalitní výkon bez významných chyb," uvedla komise v prohlášení.

Správně nařízené penalty

"Rozhodčí Zelinka správně nařídil oba pokutové kopy v prvním poločase a od začátku utkání držel jednotný trend v rozhodování, což na hřišti respektovaly také oba týmy," stojí dále v prohlášení. "Současně však litujeme, že zatímco chybným rozhodnutím rozhodčích, mnohdy i jen domnělým chybám, je obvykle věnována vysoká pozornost médií, zůstal v tomto případě mimořádný výkon rozhodčích takřka bez odezvy," dodala komise.

Ta se zároveň ohradila proti kritice Sparty na adresu předsedy komise Miroslava Tulingera za jeho výtky vůči rozhodčím ve středeční dohrávce 19. kola na Dukle, kde sérií chyb v nastavení a chybně odpískanou penaltou poškodili domácí celek a pomohli Letenským k výhře 2:1.

Sparťanské vedení obvinilo Tulingera z manipulativního přístupu a tvrdilo, že se k jiným pochybením sudích vyjadřoval mnohem shovívavěji. "Brífink se uskutečnil především na základě enormně vysoké poptávky zástupců médií, rozhodně nebyl osobní iniciativou předsedy komise a neměl ani žádnou souvislost s jakýmkoliv týmem, který se utkání zúčastnil," uvedla komise. "Spojování vystoupení předsedy s jakýmkoliv klubem v českém fotbalu proto považujeme za irelevantní a účelové," dodala.

Komise zároveň upozornila, že se vyjádřila i k chybě v utkání mezi Zlínem a Plzní, kde sudí chybně neodpískal před vyrovnávacím gólem hostující Petržely jeho hru rukou. Viktoria poté vyhrála 2:1.

Reklama

Související témata: