Hlavní obsah

Dočkalův kolaps při penaltě dodal Plzni sílu. Spartu teď čeká hon na dvou frontách, míní Rada

Praha

Dění na domácí scéně stále bedlivě sleduje. Vedl fotbalovou reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. V letošní sezóně je bez angažmá, a tak ligové události glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se znovu zaměřil na bitvu Sparty s Plzní a blížící se vyvrcholení domácího poháru.

Foto: www.slavia.cz

Trenér Petr Rada.

Článek

„Klíčovému utkání boje o titul v jarní části soutěže předcházel dohrávaný duel Sparty na Dukle. Domácí byli sedmdesát minut lepší, ale v hodně divokém závěru o tři body přišli. Juliš se o vyrovnání postaral parádním zakončením, ale v následné koncovce sudí Kocourek absolutně selhal. Jestli neviděl ani jeden z faulů hráčů Sparty, které předcházely nařízení pokutového kopu, tak je to nepochopitelné. Strašně se do toho zamotal. A Sparta díky výhře udržela naději na titul.

Její domácí souboj s Plzní rozhodla Dočkalova neproměněná penalta. První poločas byl vyrovnaný, jenže nevyužitým pokutovým kopem dala Sparta soupeři psychickou výhodu. Plzeň vedla, k tomu ji dodalo sílu Dočkalovo selhání a logicky byla na koni. Po přestávce sice měla Sparta větší držení míče, ale drtivý tlak si nevynutila a vyložené šance si vypracovala jen dvě, přičemž Kozáčik při nich potvrdil, že má formu.

Costa chybuje už delší dobu

Za zmínku také stojí výkon Costy. Způsob, jakým šel hráč jeho kvalit a zkušeností do souboje s Kolářem, byl trestuhodný. Už delší dobu podle mého dělá chyby, jichž by se měl na tak klíčovém postu vyvarovat.

Zápas provázela super atmosféra, fanoušci domácího týmu připravili nádherné choreo. Ovšem fakt, že někteří hráči odmítnou podat soupeři ruku, mi přijde naprosto nepatřičný. Napětí a rivalita provázela ligová utkání i v dobách, kdy jsem ještě hrál. Ale současně k sobě všichni chovali respekt a úctu. Často se stávalo, že po víkendu se sešli u kávy hráči Dukly, Bohemky, Slavie i Sparty. Vážně tomu nerozumím.

Boleslav ještě může na druhé místo zaútočit

Sparta se nyní nepochybně zaměří na zisk trofeje v domácím poháru, současně však bude muset hlídat i vývoj v nejvyšší soutěži, protože boj o druhé místo je podle mého pořád otevřený. Třetí Mladá Boleslav má velmi dobrou formu a pětibodový odstup není nijak dramatický, přičemž Pražané narazí ještě na Liberec, který je rovněž ve hře.

Na Letné si navíc nepochybně uvědomují, že se počítají jen vítězné trofeje, tudíž pokud ji nezískají v lize, přichází na řadu u nás podceňovaná soutěž v podobě poháru. Fanoušci se tak mohou těšit na hodně zajímavé bitvy s Jabloncem, pro něhož jde zase o jedinou cestu do pohárové Evropy.

V boji o záchranu nezvládla Příbram utkání v Brně, byť do poločasu hrála velmi dobře. Ovšem Tobiášův tým může zatím zůstat klidný, protože Olomouc nehrála v Mladé Boleslavi vůbec dobře. Pokud Sigma nedokáže během nadcházejícího víkendu porazit Jablonec, bude v kritické situaci. A moc bych se v její pozici neutěšoval faktem, že soupeře čeká během týdne utkání v poháru. Severočeši mají dostatečně široký kádr, navíc si Peltův tým určitě nedovolí ligu vypustit. Přeci jen je velký rozdíl skončit šestý nebo třeba dvanáctý. A z hlediska odpočinku by problém být neměl."

Reklama