Hlavní obsah

Jaro bude mít Slavia nabité, těší se na start Piták

Na start jarní části Gambrinus ligy se chystá pražská Slavia, která ještě před začátkem ligy odehraje zápas Poháru UEFA proti italskému Palermu. Už pátou sezónu je ve Slavii Karel Piták, o jehož odchodu se mnohokrát spekulovalo. Letošní zima mohla spekulace proměnit v realitu.

Článek

"Dostal jsem zajímavou nabídku z Kaiserslauternu, kluby se ale nedohodly. Se Slavií ale máme na jaře o co hrát," okomentoval nabídku Piták. Slavii se na podzim podařilo udržet se v pohárové Evropě, už ve čtvrtek 16. února nastoupí na Strahově v úvodním utkání 3. kola Poháru UEFA proti italskému Palermu.

"Jsme rádi, že jsme zůstali ve všech třech soutěžích. Jaro pro nás bude hodně zajímavé. Ve všech soutěžích chceme uspět. To znamená postoupit přes Palermo a v lize skončit nejhůř na druhém místě, které zaručuje předkolo Ligy mistrů," upozorňuje slávistický kapitán.

Šance na postup přes Palermo jsou vyrovnané, italskému týmu pomohla nedávná výměna trenéra. Giuseppe Papadopulo nahradil 29. ledna Luigi del Neriho. "Chtěli bychom samozřejmě postoupit. Ale Palermo hraje po výměně trenéra hodně dobře. Hlavně doma jsou velice nebezpeční. Porazili 3:0 AC Milán, vyhráli i s Laziem Řím," připomněl Piták zápas, ve kterém Palermo dokázalo po 26 letech porazit slavný tým z Milána.

Pohár je svátek

Italská soutěž už běží, česká má zatím zimní přestávku. Italové mohou z dřívějšího začátku těžit. "Budou rozehranější, ale zase na druhou stranu by při rytmu středa-neděle mohli být trošku unavení. My jsme na zápas hodně natěšení, Pohár UEFA je pro nás svátek a my si zápas budeme chtít užít," připomíná výjimečnost pohárového duelu záložník.

Ve Slavii je Piták služebně nejstarším fotbalistou a pro své kvalitní výkony se často a pravidelně spekuluje o jeho odchodu. "Teď v zimě jsem dostal zajímavou nabídku z německého Kaiserslauternu, ale kluby se nedohodly. Uvidíme v létě, jestli něco dopadne. Na druhou stranu čekáme se ženou v březnu přírůstek do rodiny, takže mi to vůbec nevadí. Navíc se Slavií máme na jaře o co hrát," nelituje Piták toho, že možnost odejít do zahraničí opět padla.

Sedm bodů na Spartu snad bude stačit

Několikrát se také mluvilo o tom, že šestadvacetiletý středopolař zamíří do konkurenční Sparty. Letenský celek prošel přes zimu další hráčskou obměnou. "V létě taky hodně obměnili kádr a moc se jim to nepovedlo. Ale určitě se Sparta nedá odepsat. O dalším vývoji sezóny hodně napoví hned první zápasy, kdy Sparta hraje s Libercem. Snad nám ale sedm bodů náskoku bude stačit," rozebral možnosti letenského soupeře Karel Piták.

I sešívaní prošli značnou obměnou kádru. Odešli Gedeon, Pešír, Zbončák, ale také spolehlivý obránce Martin Latka. Ten bude na jaře hrát Premier League v Birmingham City.

"Je to velké oslabení pro tým. I když mu je jenom jednadvacet let, byl už klíčovým obráncem. Dokázal si dirigovat obranu. Jeho roli bude muset převzít Radek Dosoudil. Snad si s tím nějak poradí," doufá Piták. "Je hodně mladý, ale snad to zvládne a bude podávat stejně dobré výkony jako Laty," dodal na adresu zimní posily Slavie její kapitán.

Reklama

Související témata: