Hlavní obsah

Limberský už zná trest za vztyčené prostředníčky na Letné. Disciplinárka řeší i Filla

Praha
Aktualizováno

Plzeňský fotbalista David Limberský dostal od disciplinární komise pokutu 50 tisíc korun a přikázanou fotbalově prospěšnou činnost v podobě tři tréninkových jednotek s mládeží vyjma Viktorie za vulgární gesto vůči fanouškům Sparty v utkání 26. ligového kola. Reprezentant jim ukázal dva vztyčené prostředníčky.

Foto: Profimedia.cz

Vulgární gesto plzeňského zadáka Davida Limberského směřující ke sparťanským fanouškům.

Článek

Předseda disciplinární komise FAČR Richard Baček k trestu pro Limberského.

Časy se mění, rebela z Letné tedy netrumfl. Sparťan Tomáš Řepka ukázal v dubnu 2011 jabloneckým divákům prostředníček jen jeden. Hájil se, že mu vyhrožovali zabitím syna. Disciplinárka na jeho obhajobu nedala a napařila mu stopku na dvě utkání, Sparta navíc musela zaplatit pokutu 50 000 korun.

David Limberský hanlivé gesto ukázal hned obouruč, zastavení zákazu činnosti však v jeho případě nahradily veřejně prospěšné práce ve fotbalovém vydání. V úvahu přitom přicházela také stopka na maximálně čtyři zápasy.

„Vzhledem k tomu, co mu hrozilo, bude klient s touto částí trestu asi spokojen. Méně už s výší pokuty, která je za daný přestupek maximální," avizuje advokát Bronislav Šerák, jehož Limberský pověřil, aby ho před komisí zastupoval.

Nová forma trestu

Fotbalově prospěšná činnost v podobě tří tréninkových jednotek s mládeží je novým prvkem v rejstříku disciplinárky. „Strahovská komise mládeže klientovi určí, koho bude trénovat. V úvahu přicházejí kterékoliv kluby v republice, vyjma jeho Viktorie Plzeň," vysvětluje Šerák.

Disciplinárka přihlédla ke skutečnosti, že plzeňský hráč znovu poslouchal sborové skandování sparťanských příznivců „Limberský, ty jsi hovado!".

„Hráč se omluvil a zdá se nám vhodné, aby na tréninku s mládeží ukázal svou lepší tvář. Počkáme si na zprávu, jak tuto část trestu naplnil. Srovnání s Řepkou pokulhávají, tehdy platil úplně jiný disciplinární řád," poukazuje Richard Baček, předseda komise.

Disciplinárka ještě potrestala oba kluby za nesportovní chování jejich fanoušků během šlágru - Sparta zaplatí 50 tisíc a Plzeň 40 tisíc korun.

Fillo je podezřelý ze surové hry

Komise pak pro podezření na surovou hru zahájila řízení s teplickým Martinem Fillem, po jehož úderu loktem utrpěl sparťan Martin Frýdek otřes mozku.

Fillo je předvolán na zasedání komise 19. května, které se uskuteční pět dní po konci ligové sezóny. Zbylá tři kola Fillo může odehrát, neboť zatím nemá zastavenou činnost, hrozí mu však trest v úvodu dalšího ročníku.

Za surovou hru, která vedla k vážnému zranění, disciplinárka na konci března zastavila na dva měsíce činnost Ladislavu Volešákovi. Záložník druholigového Vyšehradu v souboji loktem zlomil čelist karvinskému Janu Šislerovi, jenž musel na operaci.

Je podle vás trest pro Davida Limberského za vztyčené prostředníčky přiměřený?
Ano, souhlasím s ním
20,8 %
Ne, představuji si tvrdší postih
7,5 %
Od disciplinárky je to výsměch
71,7 %
Celkem hlasovalo 17319 čtenářů.

Reklama