Hlavní obsah

Jihlava začne ligu na Strahově

JIHLAVA

Fotbalisté Jihlavy nastoupí v sobotu k premiérovému utkání jarní části I. ligy proti Brnu od 17 h na vyhřívaném trávníku na pražském Strahově. Je totiž takřka na sto procent jisté, že na svém stadiónu by nemohli zápas kvůli nezpůsobilému terénu odehrát.

Článek

"Naše hřiště je pod ledem. Mohli jsme sice nechat rozhodnutí až na hlavním sudím, ale neradi bychom odkládali další střetnutí. Vždyť jedno už musíme dohrávat z podzimu," připomněl ředitel jihlavského klubu Zdeněk Tulis nesehraný duel s Mladou Boleslaví.

Pronájem strahovského stánku přijde klub na 300 až 400 tisíc korun. "Jsem si ovšem jist, že jsme se rozhodli správně. Fotbal se má hrát na kvalitním trávníku. Bude to takhle lepší pro diváky a bezpečnější pro hráče," domnívá se Tulis.

Stavbaři zaslouží obdiv

Pokud počasí dovolí, odehrají Jihlavští další domácí duely už před svými fandy. Povedlo se jim totiž včas dokončit první fázi rekonstrukce stadiónu včetně umělého osvětlení. "Stavbaři si zasluhují obrovský obdiv. Nepřerušili práce ani v obrovských mrazech," cení si Tulis, který uvažuje do budoucna i o výstavbě vyhřívaného trávníku. "V našich klimatických podmínkách bude zřejmě nutností," uvědomuje si. "I za stávající situace však uděláme všechno pro to, abychom ve třetím jarním kole mohli hrát utkání se Spartou před našimi příznivci."

Prvoligový nováček z Vysočiny přezimoval na dvanáctém místě tabulky s náskokem pouhých dvou bodů na sestupovou patnáctou příčku. "Před jarními odvetami máme jediný cíl, jímž je záchrana," přiznal trenér Jihlavy Karel Večeřa, jehož mrzí zranění slovenského obránce Demetera, jenž je po artroskopii kolena a několik úvodních jarních utkání bude muset určitě vynechat.

Minimálně stejně kvalitní celek jako na podzim

Mužstvo v zimní pauze opustili brankář Vorel, jehož zlákala nabídka Slavie, a nadějný Štohanzl, který přestoupil do Teplic. Z Českých Budějovic naopak přišel záložník I. Svoboda a z Liberce zkušený Macháček, který bude trénovat gólmany, avšak v případě potřeby je připraven zaskočit za Rzeszota i v brance.

"Věřím, že budeme mít minimálně stejně kvalitní celek jako na podzim. Svoboda má s první ligou dost zkušeností, mohl by nám pomoci i v koncovce," doufá Večeřa. "Mnozí z našich fotbalistů se na podzim předvedli v solidním světle a byl o ně zájem z jiných klubů. Nechtěli jsme ale mužstvo oslabit," dodal Tulis.

Podle něj by naopak mohli v zimním přestupním termínu někteří hráči ještě přijít. "Zkoušíme dva nadějné Slováky, kteří by ovšem byli spíš příslibem do budoucna. Se Slavií jednáme o hostování Švece nebo Jandy, zatím jsme se ovšem nedomluvili," přiznal.

Reklama

Související témata: