Hlavní obsah

Olomouc nevzdává boj o evropský pohár

OLOMOUC

I ze sedmého místa ligové tabulky touží fotbalisté Sigmy Olomouc vyšplhat v jarní části nejvyšší soutěže do míst, která otevírají dveře do pohárové Evropy. Klub přitom tradičně počítá i s variantou letního Intertoto Cupu, z kterého povede podle nových pravidel kratší cesta do prvního kola Poháru UEFA.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Ilustrační foto

Článek

Zpackaný závěr podzimu Hanákům vzdálil šanci skončit do třetího místa a do jedné ze dvou prestižních klubových soutěží starého kontinentu proniknout přímo z domácí soutěže. "Kdybychom skončili pátí, považoval bych to za úspěch," řekl na úterní tiskové konferenci trenér Petr Uličný, v současnosti nejdéle sloužící kouč u jednoho prvoligového mužstva, který má před sebou poslední půlrok ve funkci.

I jeho nadřízení sdílí stejný názor. Sportovní ředitel Jiří Kubíček zdůraznil, že i pátá příčka by klub mohla vynést do Intertoto Cupu. "Pořád se chceme dostat do poháru, ale bude to hodně těžké. Ambice poskočit výše mají i další tři čtyři kluby, které jsou v tabulce za námi," uvedl Kubíček.

Jedním ze stěžejních úkolů jara je navíc záchrana rezervy ve druhé lize. Vedení proto rozšířilo kompetence Augustina Chromého, který jako asistent Petra Uličného bude současně koučovat a trénovat druholigové béčko.

Uličný si libuje

Olomouc v zimě nešla cestou drahých nákupů. Vytáhla si perspektivní jedince z nižších soutěží, přesto si Uličný libuje hlavně nad příchody útočníka Aleše Chmelíčka a slovenského záložníka Marka Kaščáka z druholigového HFK Olomouc. "Oba vypadají na základní sestavu, jeví se opravdu velmi dobře," prohlásil Uličný.

Nezvykle široký, sedmadvacetičlenný kádr mužstva, však nepřestávají devastovat zranění. Zdravotních problémů se tým nemůže zbavit od začátku sezony a i teď Uličnému ze sestavy vypadli čtyři dlouhodobě zranění muži. Randa, Rojka, Melinho a Šalamoun se mají postupně vracet během několika týdnů.

"V závěru přípravy jsme vyhověli přání trenéra, abychom místo zraněného Melinha přivedli ještě jednoho středního záložníka," řekl Kubíček k přestupu Kaščáka. "I vzhledem ke zraněním bych bral páté místo jako velký úspěch," podotkl Uličný.

Příští sezóna na vyhřívaném trávníku

Odchody v zimní pauze nezasáhly základní jedenáctku. Hanou opustil nadějný záložník Vacek (Bielefeld), Glos (Jablonec) anebo Brazilec Gaúcho, který po skončení smlouvy zamířil do Slavie.

Příští sezonu už tým zahájí na vyhřívaném trávníku. Rekonstrukce hrací plochy, která je v provozu dlouhých třináct letech, vypukne hned po posledním domácím ligovém utkání s Teplicemi. "Všechny projekty jsou už hotovy. Zároveň plánujeme i další stavební úpravy stadionu v rámci projektu 2010, abychom byli v určitém předstihu," řekl prezident klubu Jaromír Gajda.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava