Hlavní obsah

V patnácti ze šestnácti klubů bych teď už asi nebyl, uvažuje teplický kouč Vavruška po složitém jaru

Josef PešoutSport.czPrávo

Velká úleva. Ale i vědomí, že právě končící sezóna byla mnohem komplikovanější, než na jejím začátku očekávali. Takové pocity a poznatky neskrýval trenér teplických fotbalistů David Vavruška po zápase 29. kola Synot ligy s pražskou Duklou, v němž si severočeský tým definitivně zajistil setrvání v nejvyšší soutěži.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic David Vavruška.

Článek

Teplicím se sezóna vůbec nevydařila. Z posledních osmnácti utkání jste vyhráli jen dvakrát, přesto vás vedení klubu takříkajíc podrželo a dokončujete soutěžní ročník pořád na svém postu hlavního kouče. Jak se k tomu stavíte?

Asi není zcela obvyklé, aby trenér i za těchto okolností u týmu vydržel. V patnácti ze šestnácti klubů bych teď už asi nebyl, o tom jsem přesvědčen. Ale to, že u mužstva jsem, koresponduje s tím, proč jsem do Teplic loni šel. Kvůli tomu, že lidi znám a že se mi tady líbí.

Zdá se, že na teplickém fotbale vám obzvlášť záleží.

Loni na jaře jsem po zisku poháru se Slovanem Liberec mohl v tamním klubu zůstat a pokračovat v euforii. Zamířil jsem do Teplic, protože jsou pro mě srdeční záležitostí. Zažil jsem tady dříve pět let u mládeže, hodně jsem se naučil od ředitele klubu pana Hrdličky, tenkrát mě přivedl Jirka Nevrlý. Teplice jsou pro mě důležité. Chtěl jsem jim pomoci. Nakonec to bylo čtyřikrát horší, než jsem si dokázal představit. Chodím po městě, ve kterém žiju. A bylo frustrující a složité, když se nám ve fotbale nedařilo. Bral jsem to i osobně.

Co říkáte na neuspokojivou bilanci?

Je to hrozné a nečekané. Tahle sezóna přinesla obrovskou zkušenost a vyžadovala spoustu pokory. Člověk si nemůže být jistý ani po desátém kole, když je tým třeba pátý v tabulce. Netvrdím, že jsme něco podcenili, ale musíme si všechno probrat. Udělali jsme hodně chyb včetně mě. Sezóna mi dala za vyučenou. V klidu ji vyhodnotíme, aby se neopakovala.

Našel byste přesnou charakteristiku, která by vyjádřila tvář mužstva?

Byla tam psychická neodolnost. Otevřeně řeknu - zpackané zápasy. Nedokázali jsme zvítězit, když se to od nás čekalo. Kromě té neodolnosti jsme někdy udělali hloupost, za kterou jsme byli potrestaní inkasovaným gólem. Ale zastavil bych se i u toho, co bylo pozitivní. Třeba zápasy na Slavii a doma se Spartou jsme odehráli velmi dobře a bylo vidět, že to umíme zvládnout.

Sezónu završíte v sobotu na půdě předposlední Sigmy Olomouc.

Už jsme se sice zachránili, ale každé ligové kolo je důležité. Můžeme ještě promluvit do situace, která se týká sestupu.

Reklama

Související témata: