Hlavní obsah

Pavel překonal prokletí rodu Hašků. Už měl po kariéře, ale vrátil se pro ovace do Ďolíčku

Prokletí, jinak se to říci nedá. Oba synové bývalého předsedy fotbalového svazu a reprezentačního kouče Ivana Haška se vydali v tátových stopách. Jenže mladší Ivan (28) musel před lety kvůli roztroušené skleróze s velkým fotbalem skončit, starší Pavel (32) zase utrpěl dvojnásobnou zlomeninu nohy. Už měl de facto po kariéře, ale nevzdal se. Ve středečním duelu Bohemians Praha 1905 s Mladou Boleslaví (2:0) se objevil v základní sestavě klokanů, čímž završil náročný a dlouhý návrat na hřiště.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Hašek se už zase může smát...

Článek

Během podzimu 2013 odešel z Dukly na hostování do Českých Budějovic. Nebyla to pro Pavla Haška šťastná štace, v únoru 2014 si na tréninku po srážce s brankářem Michalem Bártou zlomil holenní i lýtkovou kost, což ho na dlouho vyřadilo ze sportovního života. „Udělám víc než kdokoliv jiný na světě pro to, abych byl zdravý," slíbil kapitán českobudějovického týmu.

O čtyři měsíce později se mu narodil syn Jakub, což pro něj byl ideální psychický dopink.

„Je to pro mě největší zážitek za celý život. Jsem nesmírně šťastný, že se to povedlo a všichni jsou v pořádku. Je to další motivace k tomu, abych byl co nejdřív zdravý," sliboval.

Vychutnal si úžasnou satisfakci

Návrat byl ale těžký. „Byly i chvíle, kdy jsem uvažoval, že s fotbalem skončím," netají.

Nevzdal se, také vzhledem k absencím některých opor se ve středu zase představil jako člen základní sestavy prvoligového týmu. „Už si ani nepamatuji, kdy jsem v soutěžním utkání odehrál celý zápas. Někdy za Budějky, před více než dvěma lety," přemítá pravý bek Bohemky.

Klokani se v předposledním ligovém kole rozloučili s Ďolíčkem překvapivou výhrou nad do té doby třetí Boleslaví. Fanoušci mužstvo odměnili ovacemi, jako by získalo mistrovský titul. A velká část díků patřila i Pavlovi.

„Jsem strašně šťastný, úžasná satisfakce. Snad jsem si to i zasloužil, že jsem vydržel," neskrývá Hašek dojetí.

Za návrat vděčí Bohemce

V létě se do Ďolíčku vrátil během kariéry již potřetí. „Ze začátku jsem se týden cítil dobře, pak čtrnáct dní na kulové, takhle se to pořád měnilo. Ale poslední půlrok jsem připravený stoprocentně, za což vděčím Bohemce."

Trenér Roman Pivarník si byl jistý, že Haška už může na ligovou scénu vrátit.

„V zápase jsem s ním byl spokojený. V létě k nám přišel po obrovském výpadku, ale již během zimní přípravy bylo vidět, že šel nahoru. Na jaře si naše sestava sedla, nemělo smysl střídat. Pro Pavla to nebylo jednoduché, ale věděl jsem, že to zvládne," ujišťuje Pivarník.

„Hrál aspoň divizi za Horní Měcholupy na naší farmě. Sledoval jsem ho tam, trenéři s ním byli spokojení. Návrat zvládl," těší i kouče.

Sezóna pomalu končí, Haškova fotbalová budoucnost je zatím nejistá. „Uvidíme. Čekání bylo dlouhé, teď jsem hlavně rád, že zase hraju," zdůrazňuje.

„Pavlovi v létě končí hostování. Uvidíme, začínáme řešit kádr pro příští sezónu. Čas na to bude, liga končí dřív a přestávka bude dlouhá," avizuje Pivarník.

Reklama