Hlavní obsah

Sparťané by primáty v anketách vyměnili za titul, Došek dostal od trenéra kladivo a hřebíky

Praha

Alespoň nějakou satisfakci Sparta zažila. Na slavnostním večeru pořádaném v Praze přebírali její hráči víc individuální ocenění, než zástupci mistrovské Plzně. Ostudný závěr ligy na hlasování fotbalové akademie, která rozhodovala o pořadí v jednotlivých anketách, už vliv na pořadí neměl, neboť body se udělovaly a sčítaly dvě kola před koncem soutěže. Pochopitelně s výjimkou ankety o Krále střelců, v níž rozhodlo pět Lafatových tref v závěrečném duelu s Jihlavou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata (vlevo) i Bořek Dočkal by své trofeje raději vyměnili za mistrovský titul.

Článek
Fotogalerie

Hlavně zásluhou Bořka Dočkala měla Sparta na pódiu Národního domu na Vinohradech nad plzeňskými obhájci titulu navrch. Sedmadvacetiletý záložník byl v hlasování Fotbalové akademie zvolen hráčem sezóny a zároveň si odnesl i cenu fanoušků, kteří o jeho prvenství rozhodli prostřednictvím internetu.

„Moc si těchto poct vážím, protože jsou oceněním mých výkonů a práce ve skončeném ligovém ročníku, ale upřímně přiznám, že bych je raději vyměnil za ligový primát," netajil Dočkal, který v hlasování o Hráče sezóny vyhrál s dvoubodovým náskokem před plzeňským Michalem Ďurišem a kapitánem mistrovského celku Viktorie Romanem Hubníkem. Ten se mezi nejlepší trojici prodral navzdory tomu, že de facto celý podzim prožil v Olomouci, které dal přednost proto, aby byl blízko synovi.

S Dočkalem si notoval i staronový nejlepší střelec ligy David Lafata, jemuž pět branek v posledním domácím střetnutí s Jihlavou pomohlo k tomu, že se stal popáté v kariéře Králem střelců.

„Ale letošní koruny krále střelců si samo sebou vážím, neboť byla nejvydřenější. Přece jen mi bude za chvíli už pětatřicet, takže nějaké zdravotní problémy a neduhy se v průběhu sezóny projevovaly," připomínal Lafata, že pár zápasů vynechal a v jiných třeba střídal.

Sparťanské dekorování zkompletoval Patrik Schick, který s velkou převahou vyhrál anketu Objev sezony. Prvenství si pochopitelně vysloužil v barvách Bohemians, kde hostoval, ale v létě se na Letnou vrací a bude usilovat o místo ve sparťanském kádru.

Krejčí Trenérem roku

„Chci ho stáhnout, stejně jako další mladé hráče, které máme na hostování, aby s námi zahájili přípravu," potvrdil letenský kouč Zdeněk Ščasný, jenž se mezi tři nejlepší trenéry sezóny nedostal a společně s Romanem Pivarníkem  z Bohemians se dělil o pátou příčku.

Prvenství mezi  trenéry si z Prahy odvezl plzeňský Karel Krejčí za mistrovský titul a rekordní sérii šestnácti vítězných ligových zápasů, jenž za sebou nechal strůjce libereckého vzkříšení Jindřich Trpišovského a brněnského Václava Kotala.

Spolu s Krejčím zachraňoval plzeňské renomé Michal Ďuriš zvolený nejlepším cizincem působícím v české lize.

Osobností ligy byl vyhlášen Libor Došek ze Slovácka, který v posledním domácím duelu v předposledním ligovém kole proti Olomouci ukončil aktivní ligovou kariéru.

„Rozloučil jsem v pravý čas, neboť se znovu ozvaly problémy s kolenem. Ve Slovácku jsem prožil pět nádherných let a budu na ně strašně rád vzpomínat. I třeba proto, že jsme se stali mistry Moravy," přiznával člen Klubu ligových kanonýrů se 125 góly na kontě, že jeho rozhodnutí je neměnné.

„Musí být, když jsem od trenéra Habance dostal kladivo a hřebíky, abych na ně pověsil kopačky," prozrazoval Došek.

Výsledky anket:
Hráč sezóny:
1. Dočkal (Sparta) 80
2. Ďuriš 78
3. Hubník (oba Plzeň) 43
4. Krejčí (Sparta) 32
5. Kovařík (Plzeň) 19
6. Kozáčik (Plzeň) 18
7. Lafata (Sparta) 15
8. Bakoš (Liberec) 14
9. Magera (Ml. Boleslav) 12
10. Kolář (Plzeň) 5
Trenér sezóny:
1. Krejčí (Plzeň) 104
2. Trpišovský (Liberec) 93
3. Kotal (Brno) 41
4. Jarolím (Ml. Boleslav) 40
5. Pivarník (Bohemians) a Ščasný (Sparta) 31
Objev sezóny:
1. Schick (Bohemians) 127
2. Souček (Slavia) 77
3. Juliš (Sparta) 71
4. Barák (Slavia) a Hovorka (Liberec) 17
5. Hronek (Jihlava) 6
Cizinec sezóny:
1. Ďuriš 142
2. Kozáčik (oba Plzeň) 42
3. Bakoš (Liberec) 37
4. Deli (Slavia) 35
5. Costa (Sparta) 20
Osobnost ligy:
1. Došek (Slovácko) 91
2. Hubník (Plzeň) 77
3. Zavadil (Brno) 72
4. Vachoušek (Teplice) 35
5. Bakoš (Liberec) 33 bodů
Král střelců:
1. Lafata (Sparta) 20 golů
2. Ďuriš (Plzeň) 16
3. Magera (Ml. Boleslav) 14
Hráč utkání podle fanoušků:
Dočkal (Sparta)
Cena Lukáše Přibyla pro klub, který nejlépe pracoval s fanoušky:
1. Plzeň 40
2. Sparta 25
3. Bohemians a Slovácko 15 bodů

Reklama