Hlavní obsah

Zdevastovali jsme předešlé zápasy, uznal Krejčí. Proti pokutě nic nenamítá

zp, dosSport.cz

Hned v první sezóně získal v roli hlavního kouče titul, s Plzní vytvořil rekordní sérii šestnácti výher v řadě, navrch ho zvolili trenérem právě skončeného ligového ročníku. Pro Karla Krejčího prostě sezóna snů... Tedy až na její závěr a hlavně ostudnou pětibrankovou blamáž v posledním kole na Slavii, za kterou klubové vedení okamžitě vyneslo tresty. Pokutu pro celý tým v řádech miliónů, jež se rovná prémiím vyplaceným za obhajobu titulu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Plzně Karel Krejčí po pětigólovém debaklu v Edenu.

Článek
Fotogalerie

Tvrdý, ale vzhledem k trapnému výkonu a debaklu asi nezpochybnitelný trest. Vždyť ve fotbalovém světě se nenajde korunovaný mistr, který by zakončil sezónu tak ostudně. Asi ani vám není moc dobře na duši a na těle...

Ani trochu, protože jde o velkou kaňku za sezónou. Posledními třemi koly jsme trochu zdevastovali předešlé zápasy. Jenže co teď nadělám? Mohu se pouze omluvit plzeňské veřejnosti, která za námi celý rok stála.

A navíc si udělat úsudek o hráčích, o tom, jaký je jejich vztah k fanouškům a klubovému renomé. I o tom přece v první reakci na trapný výkon v Edenu mluvil váš generální manažer Adolf Šádek.

Samozřejmě že jde o obrovskou zkušenost, kterou jsem udělal.

Prohrát všechny tři zápasy v době, kdy už jste byli mistry, by se dalo ještě pochopit, ale prohrát je s celkovým skóre 1:9 a navíc si ze Slavie odvézt debakl, to už je nepochopitelné a neomluvitelné. Šlo skutečně jen o důsledek oslav probíhajících na dvě etapy?

Hlavně v hlavách jsme nebyli na poslední tři zápasy nachystaní tak, jako na utkání předešlé. Měli jsme sice proti sobě kvalitní soupeře, jenže my se dopouštěli spousty chyb a na hřišti nic nefungovalo.

I pro vás poučení, že hráčům není radno popouštět uzdu...

Už to nevrátím. Získali jsme titul už tři kola před koncem ligy, což nikdo nečekal. Zvláště po sezóně, v níž měla Sparta velice kvalitní tým, a my na ni před mým příchodem k mužstvu ztráceli už pět bodů. Proto bylo obrovským úspěchem slavit mistrovský titul tak brzy. Pak jsem ovšem na hráčích viděl, že jim hlava nefungovala, jak měla.

Některým zřejmě nefungovala vůbec...

I to je pro mě zkušenost do budoucna a jistý ukazatel. Chtěl jsem dát prostor některým dalším hráčům, ale nezvládli to.

I proto přijdou pohovory, o kterých Adolf Šádek v bezprostřední reakci na vršovický debakl rovněž mluvil a při nichž si ujasníte, se kterými hráči dál v Plzni počítat?

Musí přijít. A to přesto, že většina kluků ex post cítí rest k plzeňské veřejnosti.

Po zisku titulu jste mluvil o tom, že prvotní a nejspíš nejdůležitější fackou, která vás vyprovokovala k ataku na titul, byla porážka v Brně, po níž jste se vzchopili a dokázali hned v následujícím zápase porazit Spartu, i když jste celý druhý poločas hráli jen v deseti. Bude pro vás podobnou fackou i sobotní ostuda v Edenu?

Ty dvě prohry se liší a proto se srovnávat nedají. Proto bych po sobotním zápase se Slavií spíše mluvil o výpovědi o charakteru některých hráčů. Srovnávám si v hlavě, jak k utkání přistupovali a jak hráli o svou pozici v mužstvu.

Ukazuje se, že změny v kádru budou asi nezbytné. Zvláště, když vás čeká kvalifikace o Ligu mistrů, do které by se po dvou předchozích startech chtěla Plzeň dostat i potřetí.

Bavíme se o tom s vedením. Nejen teď, ale už dva tři týdny. Chceme tým okysličit, je nám jasné i to, že pro konfrontaci s Evropou potřebujeme hlavně do ofenzivy hráče, kteří dovedou přejít přes soupeře a jsou rychlejší než ti, jež v kádru máme.

Po zmaru, který jste v samém závěru sezóny prožíval, vám snad zlepšila náladu alespoň cena určená nejlepšímu trenérovi sezóny...

Strašně si ji vážím, protože kdo ví, zda trenérem sezóny ještě někdy budu. Vždyť v lize působí daleko zkušenější kolegové, kteří titul nemají a podobné ocenění nedostali.

Mimochodem, pro kterého z nich jste hlasoval vy sám?

Pro Jindru Trpišovského, s nímž jsem studoval a jenž měl v Liberci výbornou sezónu, pro Romana Pivarníka z Bohemky a Václava Kotala z Brna.

Obhájí Plzeň mistrovský titul i v příští prvoligové sezóně?
Ano
37 %
Ne
63 %
Celkem hlasovalo 1959 čtenářů.

Reklama

Související témata: