Hlavní obsah

Statistika: Právě skončený ročník fotbalové ligy nabídl vůbec nejvíc gólů v historii

Týmové i individuální ceny jsou rozdány, sezóna 2015/2016 fotbalové Synot ligy skončila. Na řadu přichází ještě statistický souhrn uplynulého ročníku. Spočítat se dá všechno, kolik padalo gólů, jaké týmy měly největší problém s disciplínou či kde se mohou chlubit nejlepší návštěvností.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Michael Krmenčík střílí gól na 2:0 při utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Uplynulý ročník české ligy potvrdil ofenzivní trend z posledních let a nabídl vůbec nejvíc gólů v historii! Celkem padlo 676 branek, tedy o tři více než v dosud nejplodnější sezóně 2013/214 a hned o 31 víc než loni.

Uplynulý ročník byl poměrně bohatý i na karty. Sudí sáhli do kapsičky pro 970 žlutých karet a v 45 případech poslali hráče předčasně do sprch. Nejvýrazněji přispěli fotbalisté Příbrami a Olomouce. Středočeši dostali během ročníku 73 žlutých napomenutí, zatímco sestupující Hanáci byli vyloučeni celkem osmkrát.

Soutěž lákala. Na stadióny si našlo cestu celkem 1 219 404 diváků, což činí průměr 5081 diváků na zápas. Jedná se tedy o nejvyšší návštěvnost za posledních osm let. Vyšší byla naposledy v ročníku 2007/2008, který měl průměr 5163 diváků na utkání. Letošní návštěvnost je osmá nejvyšší v historii české ligy.

Nařízeno bylo rekordních 76 pokutových kopů, z nichž 56 bylo úspěšně proměněných. Týmovým lídrem se stali fotbalisté Plzně, kteří zahrávali celkem jedenáct penalt.

Lafata znovu kanonýrem, Dočkal králem asistencí

Králem střelců je s 20 góly popáté v kariéře sparťan David Lafata. Přeskočil Horsta Siegla, kterému se to podařilo celkem čtyřikrát. Lafata navíc uzmul další rekord, když jako první hráč v historii ligy nastřílel pět gólů v jednom utkání (Jihlavě). Jeho spoluhráč Bořek Dočkal byl zase s 11 asistencemi nejlepším nahrávačem - a znovu zcela dominoval v Chance index, kde dosáhl na parádních 517 bodů.

Je pikantní, že od vzniku této zajímavé statistiky, jež poměřuje schopnost hráčů zakládat vyložené šance, ji neovládl nikdo jiný než Dočkal. Ten navíc v duelu s Libercem dosáhl na hodnotu 54, což je ligový rekord.

Mezi brankáři v sezóně exceloval plzeňský Matúš Kozáčik, který se nyní může chystat na mistrovství Evropy ve Francii. Slovenský reprezentant podával nejstabilnější výkony ze všech a celkem vychytal 14 nul, tedy o tři více než druhý David Bičík.

Největší chvíle slávy si ovšem užil Zdeněk Zlámal z Bohemians. Ve čtvrtém kole skóroval hlavou v derby na Julisce a šlo o vůbec první trefu gólmana ze hry, svému týmu navíc zachránil bod za remízu 2:2.

Reklama