Hlavní obsah

Největší fotbalové změny proběhly na Letné

PRAHA

Nejvýraznější změny v kádru prodělala v zimě fotbalová Sparta. Osm hráčů na Letnou přišlo a pět jich Toyota Arénu opustilo. Tradiční výprodej postihl Blšany, žádný jiný účastník ligy o deset hráčů nepřišel. Šest fotbalistů se vydalo do Turecka, rozrostla se i česko-slovenská kolonie ve skotských Hearts, kam ke trojici z léta přibyli Petráš a Stracený.

Článek

V lize naopak nebude nouze o nováčky z ciziny, přichází pět hráčů slovenské národnosti, dva Bělorusové a po jednom fotbalistovi z Litvy, Lotyšska, Maďarska, Chorvatska, Švýcarska, Francie, Ukrajiny, Brazílie, Argentiny i Pobřeží slonoviny.

Jako posily pro obranu Sparty se vedle Řepky jeví Slováci Hanek a Zabavník, v útoku pak první Švýcar v české lize Lustrinelli. Z Letné naopak odešli mj. Zelenka, Petrouš, Petráš či Pergl. Slavia pustila Latku do Birmingamu, aby hned vzala z Turecka do Jablonce se vracejícího Dosoudila. Jablonec zase vyhrál boj o útočníka Lafatu, který hrál v Řecku.

V rámci ligy si kluby hráče příliš nepřetahovaly a většinou nešlo o žádné senzační přestupy: Most získal Mendyho z Příbrami, Pikla ze Zlína a Zbončáka ze Slavie, Brazilec Gaúcho, který hrál na podzim v Olomouci, posílil Slavii. Nejdražším tuzemským přestupem byl příchod útočníka Střihavky z Blšan do Ostravy. Mladá Boleslav získala Ordoše ze Slovácka, blšanský Bílek přestoupil v den uzávěrky přestupů do Liberce.

Týmy mají na soupiskách 29 Slováků, tři Maďary a Brazilce, dva Francouze a Slovince, po jednom hráči jsou zastoupeny i Litva, Lotyšsko, Srbsko a Černá Hora, Chorvatsko, Bosna, Švýcarsko, Argentina a Pobřeží slonoviny. Nejvíce cizinců má nyní v kádru Slavia, po středečních přestupech Brazilce Rodriga a Ukrajince Grabovského je v týmu devět zahraničních hráčů.

ZAJÍMAVÉ PŘESTUPY ZIMY
Z ciziny do ligy:
Tomáš ŘepkaWest HamSparta
Mauro LustrinelliThunSparta
David LafataXantiJablonec
Radek DosoudilDenizlisporSlavia
Martin MüllerKóbeBlšany
Martin LejsalPadovaBrno
Michal HanekDynamo MoskvaSparta
Radoslav ZabavníkCSKA SofiaSparta
Petr VlčekAchnasPlzeň
Z ligy do ciziny:
Martin LatkaSlaviaBirmingham
Michal PapadopulosOstravaLeverkusen
Filip HološkoLiberecManisaspor
Lukáš ZelenkaSpartaManisaspor
Václav KoloušekPříbramInnsbruck
Tomáš MichálekJablonecMalatyaspor
Zdeněk ŠenkeříkJablonecMalatyaspor
Adam PetroušSpartaAnkaraspor
Martin PetrášSpartaHearts of Midlothian
Luděk StracenýPříbramHearts of Midlothian
Jiří MašekTepliceMalatyaspor

Reklama