Hlavní obsah

Listkiewicz v čele komise rozhodčích zvýší důvěru u veřejnosti, očekává Pelta. Těší ho, že Babiš přidá

Čestmír FolkSport.czPrávo

Jeho rozhodnutí navrhnout do funkce předsedy komise rozhodčích třiašedesátiletého Poláka Michala Listkiewicze vyvolalo pořádný rozruch. Předseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta si však stojí za svým.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR) v Brně.

Článek

Proč chcete za předsedu cizince?

Protože bychom rádi zvýšili důvěru veřejnosti v rozhodování komise. Kdyby stál v jejím čele jakýkoliv Čech, hned by se vyrojily spekulace, jaký má vztah k Plzni, Spartě či Jablonci a zjišťovalo by se, kdo je jeho známý anebo s kým před lety studoval. Listkiewicz je velmi důvěryhodná osoba. Jde o bývalého sudího a předsedu polského svazu, který má vynikající mezinárodní renomé a zkušenosti z práce v komisích UEFA. Tento model je navíc běžný i v řadě jiných evropských zemích.

Takže to, že jste nenašli vhodného kandidáta v Česku, nepovažujete za selhání?

V žádném případě. To je hodně ošklivé slovo. S panem Listkiewiczem se dobře znám. Vycházel jsem kupříkladu také z toho, že i řízení klíčových ligových zápasů zahraničními rozhodčími se nám osvědčilo. Tento krok určitě zlepší mediální obraz komise.

Jazykové bariéry se neobáváte?

Nikoliv. Vždyť polština je slovanský jazyk hodně češtině podobný. A i k ní má Listkiewicz blízko. Za manželku si vzal dámu, která byla v minulosti provdána za Čecha. Takže umí hovořit jakousi roztomilou českopolštinou a navíc dobře ovládá i angličtinu, ruštinu a němčinu.

Tuzemské fotbalové prostředí však asi příliš nezná. Jak tedy bude provádět vámi avizovanou čistku mezi ligovými rozhodčími?

Vždyť nebude v komisi sám. Jejími členy budou lidé, kteří se v místních poměrech velmi dobře vyznají. Půjde o kolektivní rozhodování. A i já se chystám říct si svůj názor.

Co si slibujete od osamostatnění českého profesionálního fotbalu?

Zástupci prvoligových a druholigových klubů si budou řídit soutěže sami a nebudou se moct na nic vymlouvat. Zároveň se tím zvýší také jejich zodpovědnost. A snad se podaří sehnat na ligový fotbal i víc peněz. Moc si přeju, aby od 1. července všechno v tomto směru fungovalo.

Už víte, kdo vystřídá společnost Synot v roli titulárního partnera nejvyšší soutěže?

Jednání jsou v závěrečné fázi. Zatím ještě nechci být konkrétní, avšak zhruba v půli června bychom ho měli představit. Ujišťuju všechny, že bez významného sponzora liga nezůstane.

Nemáte po kontroverzním závěru uplynulého prvoligového ročníku signály, že některé firmy uvažují skončit s podporou českého fotbalu?

To, co se stalo v předposledním kole v Příbrami, bylo hrozné. Kvůli opilým sudím se nám smějí i v cizině, je to mezinárodní ostuda. Zároveň se chci ovšem naprosto distancovat od spekulací, že by utkání mého Jablonce s Příbramí mělo být jakkoliv dopředu ovlivněno. K žádné dohodě prostě nedošlo. Přestože zejména u televize Nova není český fotbal nyní příliš v oblibě, sponzoři nám neutíkají. A s ministrem financí Babišem se mi dokonce povedl domluvit nárůst finančního příspěvku.

Uvažujete o odchodu z čela jabloneckého klubu. Můžete být konkrétní?

Předně musím bohužel konstatovat, že uplynulá sezóna byla z mého pohledu jako funkcionáře Jablonce hodně neúspěšná. Přes léto bychom si měli zvolit nové představenstvo, v jehož čele už nebudu já, ale zástupce významného akcionáře, jenž by měl jablonecký klub postupně převzít i majetkově. Můj vliv už nebude zdaleka tak zásadní jako doteď.

Blíží se evropský šampionát ve Francii. Co od českého týmu očekáváte?

Budu nadšený, pokud postoupíme ze skupiny. Úspěch by byl obrovským přínosem pro celý český fotbal, vždyť národní mužstvo je jeho výkladní skříní. A pokud jde o reprezentaci, mám taky radost, že jsme teď k mládežnickým celkům získali takové renomované trenéry, jakými bezesporu jsou pánové Kozel, Kotal či Suchopárek.

Reklama