Hlavní obsah

Veterán Čížek překonal trombózu a jedná o setrvání v Bohemians

Praha

Ofenzivní záložník Bohemians 1905 Tomáš Čížek na konci minulé sezóny dostal trombózu do lýtka, která ho limitovala skoro dva měsíce. Sedmatřicetiletý fotbalista však onemocnění překonal a dnes dopoledne nechyběl na startu letní přípravy Klokanů. Čížkovi v pražském klubu končí smlouva, ale jedná o jejím prodloužení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude zkušený záložník Tomáš Čížek (vlevo) oblékat dres Bohemians 1905 i v příští sezóně?

Článek

"Měl jsem trombózu v lýtku a byl jsem skoro dva měsíce bez nějakého pohybu. Dnes jsem začal a docela dobré zatím. Uvidíme," řekl Čížek v rozhovoru s ČTK.

Jeho problémy začaly při dubnovém ligovém zápase v Jihlavě. "Dostal jsem lehký úder do lýtka a při cestě domů to zatuhlo a začala řezavá bolest. Šel jsem na kontrolu, jestli náhodou není prasklý sval, a zjistili, že je to trombóza," popisoval rodák z Děčína.

Toto onemocnění může být v krajním případě i smrtelné. "Je z toho varianta plicní embolie. Kdyby se ten tromb při větší zátěži utrhl, tak doputuje do plíce a srdce a může to zapříčinit smrt. Kvůli tomu jsem měl omezený pohyb a jenom chodil. Žádný výdej energie," vysvětlil Čížek.

O konci kariéry však ani tehdy nepřemýšlel. "Čekal jsem měsíc na výsledky, ty dopadly dobře. Všechno se rozpustilo a všechno je v pořádku. Po dobrání prášků mi dali svolení trénovat," uvedl Čížek, který poslední týden už mohl alespoň běhat.

"Člověk tápe, neví a čeká na výsledky. Řekli mi, že to může být měsíc, dva, rok. U mě to naštěstí prošlo dobře. Byl jsem s rodinou delší čas, takže odpočinutý a nabitý jsem, ale příprava teď bude dlouhá a těžká," přidal zkušený záložník.

Do Bohemians přišel před rokem z Jablonce, za vršovické mužstvo odehrál 22 ligových zápasů a vstřelil dvě branky. Angažmá v Ďolíčku by si rád prodloužil. "Teď se o tom budeme bavit. Je pravda, že nejsem nejmladší. Když tu bude možnost zůstat, tak zůstanu. Když ne, budu hledat jinou variantu. Jsou tam nějaké nižší soutěže v Německu... Uvidíme, jak se dohodneme tady," řekl Čížek.

Vrcholový fotbal si stále užívá. "Dokud mě to bude bavit, tak bych ho chtěl hrát. Tady v Bohemce byla super parta, domácí prostředí, diváci výborní. To si nejde neoblíbit," konstatoval bývalý hráč Sparty, Kazaně, FK Moskva, Vladikavkazu či Novosibirsku.

Nový trenér Bohemians Miroslav Koubek by veterána v mužstvu rád udržel. "Je určitě pozitivní, že je zájem. Jenom mě těší, že jsem i sobě dokázal, že jsem po tom odchodu z Jablonce ještě mohl hrát," těšilo Čížka.

Reklama