Hlavní obsah

V Jablonci skončilo pět cizinců. Prostor dostávají noví hráči, vysvětluje kouč Frťala

Josef PešoutSport.czPrávo

Fotbalisté Jablonce zdolali v úterním přípravném zápase v Neratovicích nováčka slovenské první ligy Tatran Prešov 3:0. A příznivci jabloneckého týmu, kteří dorazili na utkání, už neviděli v sestavě severočeského mužstva pět zahraničních hráčů. Trenér Zdenko Frťala potvrdil na neratovickém stadiónu v rozhovoru pro Sport.cz, že s nimi pro příští sezónu nepočítá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Zdenko Frťala.

Článek

V současném kádru Jablonce chybí z jarní soupisky slovenský záložník Greguš, španělský obránce Romera, brazilský záložník Daniel Rossi, ruský obránce Karavajev a ofenzivní záložník Mingazov z Turkmenistánu. Jak to s nimi vypadá?

Nechci rozebírat, co bylo. Rozhodli jsme se, že se s těmito hráči rozloučíme, poděkovali jsme jim a bereme to tak, že se do týmu momentálně nevrátí. Důvody, proč u nás skončili, známe. A budeme se snažit, aby noví hráči byli rovnocennou náhradou, potažmo se prosadili do týmu co nejlépe a nejvíce.

Je to změna klubové strategie?

Chceme zapracovat na tom, aby se v souvislosti s Jabloncem nemluvilo jen o cizincích, ale i o českých hráčích v našem mužstvu.

Jak byste komentoval odchod Jána Greguše?

Honza Greguš odešel na základě svých kvalit. Kdyby je neměl, tak ho klub FC Kodaň asi nekoupí. Přejeme mu úspěch a další krok v jeho kariéře. Je příkladem toho, že i hráči z Jablonce se mohou dostat do kvalitního týmu. Následuje Filipa Nováka, který loni v srpnu také odešel do dánské ligy.

Novou posilou Jablonce je záložník Petr Jiráček ze Sparty. Navíc zkoušíte i několik dalších hráčů. Jak si vedou?

Dali jsme jim prostor a příležitost, aby dokázali, jestli s nimi můžeme počítat. Do 3. července vyhodnotíme, zda budou pokračovat nebo ne. Samozřejmě se bavíme o těchto věcech a finální rozhodnutí si tedy ještě necháme.

V přípravě jste se střetli s Bohemians Praha 1905, Prešovem. Čeká vás soustředění v Rakousku.

Soupeře si vybíráme s určitým záměrem. Zatím se nám splňují. Na rakouském soustředění se potkáme s ještě kvalitnějšími týmy, které nás zase o něco víc prověří.

V prvním podzimním ligovém kole hostíte nováčka z Karviné. Tamní tým vede Jozef Weber, někdejší jablonecký hráč a poté i asistent tehdejšího jabloneckého trenéra Františka Komňackého. Je to pikantní?

Los nám přisoudil Karvinou, bereme to jako fakt. A to, že ji trénuje Jožka Weber, je magnetem pro lidi. Přejeme si, aby přišlo na zápas co nejvíce diváků nejen kvůli Karviné a jejímu trenérovi, ale hlavně kvůli jabloneckému fotbalu.

Reklama

Související témata: