Hlavní obsah

Liga se bude hrát i v Blšanech, chmelaře čeká jarní premiéra

PRAHA

Fotbalová liga vstoupí sice už do třetího jarního kola, ale počasí tomu stále nenasvědčuje a také před víkendovými zápasy 19. kola byly potíže se stavem trávníků. Hrát se ale nakonec bude i v Blšanech a chmelaře čeká proti Mostu jarní premiéra. O sehrání pondělního duelu Jihlava - Sparta se stále rozhoduje.

Článek

Kolo začne v sobotu odpoledne v Praze na Strahově, kde se střetnou Slavia s Plzní. Domácí v lize neprohráli sedmkrát za sebou a rádi by navázali na jarní výhry proti Jablonci a Olomouci. Na soupeře si mohou navíc věřit, Plzeň na jejich půdě vyhrála naposledy v roce 1995. "Plzeň má kvalitní mužstvo, ani jej neberu jako ligového nováčka. Rozhodovat bude důraz v šestnáctkách," řekl v pátek trenér Karel Jarolím. Slavii bude chybět záložník Hrdlička.

Plzeň vyhrála z posledních sedmi zápasů jediný a ani teď nejsou její vyhlídky růžové. "Slavia to sice nevyhlásila, ale usiluje o titul. Navíc je díky dvěma zápasům s Palermem asi nejlépe rozehraná z celé ligy," uvedl kouč Zdeněk Michálek. Ale poraženeckou náladu do kabiny předem nepustí, proti svému bývalému klubu se určitě budou chtít blýsknout Vlček s Vágnerem.

Slovácko doma neprohrává

Slovácko je doma takřka neporazitelné, na novém stadiónu prohrálo za dva a půl roku pouze jednou; aktuální série je dlouhá 16 zápasů. Nyní ho ale patřičně prověří ligový lídr z Liberce. "Výkony Liberce na hřištích soupeřů hodnotím výš než v domácím prostředí, přesto myslíme na výhru," řekl trenér Stanislav Levý. Domácím chybí distancovaný Rajnoch.

Liberečtí fotbalisté v minulém doma jen remizovali s Jihlavou, proto by rádi zaváhání odčinili. "Do sobotního zápasu jdeme zase s čistými hlavami, přestože soupeř doma body příliš nerozdává," řekl kouč Vítězslav Lavička. Slovan se musí vypořádat s absencí distancovaného záložníka Abraháma, který si tak stejně jako loni na hřišti svého bývalého klubu nezahraje. Motivaci ale bude mít útočník Zbyněk Pospěch, další bývalá opora domácích.

Brno je remízovým králem

Ostrava doma s Brnem téměř deset let neprohrála, a pokud nechce zabřednout do sestupových problémů, musí to potvrdit i nyní. "My ale musíme hrát na vítězství. Doufám jen, že hřiště nebude moc zmrzlé, vytvoříme si nějaké šance a povede se nám je proměnit," sdělil trenér Pavel Hapal, který sáhne ke změnám v sestavě i proto, že vyloučený Hoffmann dostal trest na dva zápasy. Chybějí také zranění Střihavka a Slončík.

Brno je remízovým králem ligy, nerozhodným výsledkem skončily jeho poslední tři zápasy. Trenér Josef Mazura věří, že jeho tým využije některou brejkovou situaci. "Baník je pod podobným tlakem jako my, ale domácí prostředí mu velí útočit, a to může přinést prostor pro naše rychlé výpady do otevřené obrany," poodhalil Mazura své plány. Kvůli čtyřem žlutým kartám bude chybět Mezlík, dlouhodobě zraněný je Besta a brankář Brezovan má poraněný kotník.

Zlín je venku sterilní

Jablonec přivítá Zlín a trenér Petr Rada očekává tuhý boj. "Co jsem tady, tak jsme s nimi doma hráli dvakrát a pokaždé jsme vydřeli vítězství o gól," řekl Rada. Zlín podle něj vsadí na obranu, venku sází výhradně na defenzivu. Pro čtyři žluté karty bude chybět kapitán Hrotek, otazník visí nad startem Baranka.

Zlín je venku sterilní, gól nedal už deset a půl hodiny. A i na Střelnici ho čeká složitý zápas. Trenér Lubomír Blaha bude postrádat jen zraněného Červenku.

Tvrdý boj o sestupové příčky uvidí Blšany, kam přijede k regionálnímu derby Most. Dlouho se nevědělo, zda se bude zápas hrát, až po dnešní obhlídce svazových činovníků dostalo utkání zelenou. Oba trenéři vítají, že se pod chmelnicemi utkají. "Terén sice bude náročný, ale ještě jsme na jaře nehráli žádný zápas. Hráči jsou dostatečně nažhavení, na jarní premiéru se těšíme," prohlásil trenér Michal Bílek.

Hostující Zdeněk Ščasný je také rád, že se hrát bude. "Je to dobře, ale jen za předpokladu, že se to v neděli těsně před zápasem nezmění," prohlásil mostecký kouč, který věří, že jeho svěřenci navážou na výhru se Slováckem. "Už v tomto utkání se hrálo na zmrzlém trávníku a i nyní bude rozhodovat nasazení," odhadl Ščasný, který má k dispozici kompletní tým.

Olomouc chce dohnat ztrátu

Olomouc v lize už pětkrát nevyhrála, jarní start si na Slavii pokazila až v závěru. Teď chce ztrátu nahnat proti Příbrami a trenér Petr Uličný sází na odhodlání svých svěřenců. "Terény ještě nejsou ideální, bude to především o bojovnosti. Já jsem ale přesvědčen, že budeme patřičně vyhecovaní," řekl Uličný. K dispozici nemá zraněné Melinha, Šalamouna, Rojku a Randu.

Také v zápasech Příbrami se většinou hraje až do poslední minuty; ve čtyřech předchozích zápasech padaly branky na závěr utkání. Teď ale Marila měla kvůli odloženému domácímu zápasu nucenou dvoutýdenní pauzu, byť odložený duel s Blšany nahradila přípravou s Prachaticemi.

Stejně jako Olomouc i hosté nastoupí bez svého tvůrce hry, Otepka je v trestu. Kouč Pavel Tobiáš nepřikládá absenci Melinha velkou váhu. "Mají kompaktní tým, jejich výkony nestojí na jednotlivcích," řekl. Bude mu chybět i potrestaný stoper Navrátil.

Teplice chtějí zapomenout na výkon s Příbramí

Tepličtí fotbalisté už šestkrát za sebou v lize neprohráli a v neděli chtějí pokračovat ve stíhací jízdě za vedoucím Libercem. V úvodních kolech nasbírali čtyři body a nyní je čeká domácí bitva s pátou Mladou Boleslaví. "Hlavně bychom rádi chtěli nechat zapomenout na výkon z duelu s Příbrami," připomněl kouč Vlastislav Mareček nepovedený výkon z jarní premiéry. Teplicím bude chybět dlouhodobě zraněný bek Ryška.

Mladoboleslavští v minulém kole vstoupili do jara domácí výhrou proti Ostravě a před zápasem v Teplicích mají o motivaci postaráno. Rádi by totiž soupeři oplatili prohru z domácího prostředí. "Pro nás by byl výborný i bod. Výhra nad Baníkem nám moc pomohla, ale jsme pořád na začátku soutěže, nesmíme ustrnout," nabádal kouč Dušan Uhrin, kterému bude scházet jen zraněný Holub. Klíčový záložník Matějovský v týdnu prodloužil v klubu smlouvu a nyní odehraje 50. ligový zápas.

Program 19. kola:
Sobota 4. března:
14:25, Slavia Praha - Viktoria Plzeň (Adámek - Wilczek, Goňa/Jílek; na podzim 1:1),
17:00, 1. FC Slovácko - Slovan Liberec (Racek - Kumstát, Večeřa/Handlíř; 2:1), Baník Ostrava - 1. FC Brno (Bouše - Kordula, Holub/Kovařík; 1:1).
Neděle 5. března:
15:00, FK Jablonec - Tescoma Zlín (Paták - Lhoták, Goňa/Adam; 1:3), Chmel Blšany - SIAD Most (Jech - Košec, Hojsík/Příhoda; 1:3),
17:00, Sigma Olomouc - Marila Příbram (Šedivý - Filgas, Slavík/Racek; 0:3), FK Teplice - Mladá Boleslav (Handlíř - Pokorný, Kumstát/Santarius; 2:0).
Pondělí 6. března:
16:40, Vysočina Jihlava - Sparta Praha (Jílek - Chytil, Ondo/Adam; 0:2).

Reklama