Hlavní obsah

Habanec má v Brně velké plány: Chci vychovat hráče typu Šurala, Kaloudy a Marečka

Brno

Do rodného Brna přišel s dlouhodobou vizí. Ambicí Šestačtyřicetiletého kouče Svatopluka Habance je posunout fotbalisty Zbrojovky v nadcházejícím čtyřletém období trvale mezi pětici nejlepších prvoligových týmů. „To je moje velké přání,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Svatopluk Habanec má v Brně velké plány.

Článek

Je to však reálné?

Šesté místo v uplynulé sezóně bylo zřejmě maximem stávajícího kádru. Potvrdil mi to i můj předchůdce Vašek Kotal. Na začátku přípravy jsem říkal, že pokud má Zbrojovka poskočit výš, musíme angažovat kromě Poláka další dvě až tři posily do základní sestavy. Především rychlostní typy hráčů. Myslím, že příchody Štohanzla a Litsingiho se nám to povedlo.

Jak by se měla Zbrojovka změnit na hřišti?

Chci dát týmu útočnou tvář. Mým krédem je, zjednodušeně řečeno, fotbalovost. Nikoli bezhlavé nakopávání balónů směrem dopředu. Ale samozřejmě dobře vím, že nejde hrát jen na krásu a držení míče. To ke gólům pokaždé nevede.

Bude se vaše práce v Brně v něčem lišit od předchozího trenérského angažmá ve Slovácku?

Po dohodě s vedením budu v Brně zároveň vykonávat také funkci sportovního ředitele. Hodlám se tudíž zajímat o celou strukturu klubu a propojení ligového áčka s mládežnickými celky. Byl bych rád, kdyby se v Brně podařilo záhy vychovat hráče typu Šurala, Kaloudy, Marečka, Holka či Mazucha. Tak jak se to klubu povedlo v nedávné minulosti.

Potěšil vás zájem Brna?

Pochopitelně. Pocházím odtud a navzdory tomu, že jsem měl poslední dobou trvalé bydliště v Teplicích a práci v Uherském Hradišti, strašně moc jsem toužil zde někdy znovu zakotvit. Vždyť na královopolském stadiónu, kde Zbrojovka v současnosti působí, jsem jako žáček v roce 1982 s fotbalem začínal. Vracím se tak do velmi známého prostředí.

Co vám na příchod do Zbrojovky říká tatínek, který je jejím velkým fanouškem?

Táta si vždycky přál, abych v Brně někdy hrál ligu. To se mně bohužel nepovedlo, i když jsem se Zbrojovkou v roce 1988 slavil federální dorostenecký titul. Teď je šťastný, že ji budu aspoň trénovat.

Z Hradiště jste si přivedl Libora Doška, který ukončil kariéru. Jaká bude jeho role?

Chci, aby v nové funkci vedoucího mužstva byl neustále v kontaktu s hráči a třeba nám i pomáhal na trénincích. Je to výrazná osobnost a ke Zbrojovce má rovněž velice blízko.

Věříte, že brněnský tým za čas povedete na novém stadiónu za Lužánkami?

Kéž by. Moc bych si to přál. Lužánky jsou moje srdeční záležitost. Nikdy nezapomenu, jak jsem jako děcko často vyrazil s taťkou v neděli odpoledne na Zbrojovku a pak jsme hned přešli na vedlejší zimák na zápas hokejistů Komety, jejichž jsem dodnes velikým příznivcem.

Skončí Zbrojovka Brno v nadcházející sezóně do pátého místa v lize?
Ano
39 %
Ne
61 %
Celkem hlasovalo 2634 čtenářů.

Reklama

Související témata: