Hlavní obsah

Čeká Lafatu poslední sezóna? Nechci končit, až na mě budou fanoušci pískat, říká

Praha

V září bude Davidu Lafatovi už pětatřicet let. Kapitán Sparty má na Letné smlouvu do konce nadcházející sezóny, pak se uvidí. Pětinásobný král ligových kanonýrů zatím získal jediný domácí titul a to by v závěru kariéry rád změnil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata během přátelského utkání s Fenerbahce.

Článek

Jak silná je Sparta v porovnání s tou jarní, která si vedla skvěle v Evropské lize, ale na titul nedosáhla?

Myslím, že je silnější. Hlavně jsme proti jarní části minulé sezóny kompletní, nemáme tolik zraněných. V Evropské lize jsme navíc získali spoustu zkušeností. Slavit znovu titul a zahrát si Ligu mistrů, to bych si na závěr kariéry moc přál.

Říkáte to, jako by nadcházející sezóna měla být opravdu vaše poslední...

Může to tak být. Bude záležet především na zdraví a samozřejmě formě. Nechci končit, až na mě budou fanoušci pískat. A končit ve Spartě titulem, to by bylo parádní.

Jak moc vám budou chybět přihrávky a centry Ladislava Krejčího?

Ty budou chybět nejen mně. Byli jsme na něj zvyklí na hřišti i v kabině. Láďa je výjimečný fotbalista, přeju mu v Boloni hodně štěstí.

Ve hře je pořád příchod Tomáše Rosického. Byl by i přes časté zdravotní problémy opravdu posilou?

O tom nepochybuju! Tomáš se umí i po dlouhé pauze dostat okamžitě do formy. Dokázal to na evropském šampionátu, kde do svého zranění patřil k našim nejlepším hráčům.

Trenér Ščasný se nechal slyšet, že byste nemusel hrát všechny zápasy, ale jen některé. Nevadí vám to?

Mluvili jsme o tom. Budu mít trochu jinou roli, rozhodnutí je na trenérovi. Co se mě týká, budu makat a připravovat se tak, abych toho odehrál co nejvíc.

Méně zápasů by znamenalo menší šanci na šestý titul krále střelců...

Když budu hrát, musím dát o to víc gólů... (úsměv) Pořád platí, že týmový úspěch řadím nad individuální, ty stejně nejde získat bez dobrých spoluhráčů. Koruny krále střelců bych určitě vyměnil za tituly.

Pro Spartu je boj o titul povinností. Kdo by vám v nové sezóně měl nejvíc konkurovat?

Myslím, že to bude tradičně hlavně o nás a Plzni. Ale každou sezónu dochází k překvapením. Může to být Slavia, Mladá Boleslav nebo třeba Jablonec...

Reklama

Související témata: