Hlavní obsah

Na snížení rozpočtu doplatili cizinci. Ale Jablonec si chválí Jiráčka

Jablonec

Bez pěti legionářů, ale se zkušeným Petrem Jiráčkem a pěticí dalších nových hráčů vstupuje FK Jablonec do nadcházející fotbalové sezóny. Charakteristickým rysem je i změna přístupu jabloneckého vedení ohledně klubové strategie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jablonecký trenér Zdeňko Frťala

Článek

„Dlouho jsem na ligové tiskovce nebyl. Je to pro mě novum," usmál se sportovní ředitel klubu Ivan Horník. „A zásadním prvkem je, že celý Jablonec jde do sezóny se změněnou vizí. Měla by skončit hektika s nákupy hráčů a vracíme se do pozice regionálního klubu. Podle toho se hodláme chovat a odpovídají tomu nízkonákladový rozpočet a přestupová politika," konstatoval Horník. Šetření se podle něj promítlo ve snížení rozpočtu o třicet procent ve srovnání s dosavadní praxí.

Na úsporná opatření „doplatili" výhradně cizinci, kteří už měli renomé v české lize. „Když přicházeli, vypadalo to pozitivně, opak je ale pravdou. Byly tam náklady na ubytování a věci kolem, které jsme se snažili osekat. Odešli Romera, Rossi, Mingazov i Karavajev. Tomu vypršelo hostování z CSKA Moskva a cítil šanci na větší příležitost v ruském klubu. Nemáme informace, jestli tam zůstane, nebo nepůjde dál," poznamenal ředitel. Jablonec v létě ještě prodal slovenského záložníka Greguše do FC Kodaň.

Při doplňování kádru se už projevily dobré vazby Jablonce se Spartou. „Chtěli bychom s ní spolupracovat a zatím jsme na začátku cesty. Tím, že jsem ve Spartě působil, vím, jakou má sílu. Získali jsme na hostování Petra Jiráčka, což zapadlo do rámce jabloneckých možností. Je to charakterově výborný kluk. Věřím, že ve fotbale ještě neřekl poslední slovo a ve třiceti není tak starý, aby neměl mužstvu co dát," tvrdil Horník. Pochvaloval si i příchod obránce Martina Nového rovněž ze Sparty. „Nikdo ho zatím moc nezná, ale určitě o něm ještě uslyšíme," řekl ředitel na adresu hráče, který naposledy hostoval ve Vlašimi.

O místo v jablonecké sestavě se ucházejí i stoper Martin Kouřil z Baníku Ostrava, záložníci Josef Bazal ze Slavie, Matěj Končal z Plzně, Mirzad Mehanovič z Varnsdorfu. „Chceme dávat šanci i mladíkům přímo z jabloneckých zdrojů. Ale nejen proto, že je to jeden z cílů klubu, ale ti kluci si musí svou pozici vybudovat, aby se mohli případně stát pevnými členy kádru," uvedl trenér Zdenko Frťala.

Frťala: Doma budeme favority

Před sobotním premiérovým zápasem s Karvinou má kouč jasno o podzimních předsevzetích týmu. „Rádi bychom předváděli fotbal, který se bude líbit divákům a zároveň bude založený na zdravé agresivitě. Chceme, aby soupeři měli respekt z naší hry. Přijímáme roli favorita pro domácí utkání a pokusíme se být aktivnější a úspěšnější i na venkovních hřištích," konkretizoval Frťala herní záměry.

Pokud jde o optimální složení sestavy, někteří hráči doléčují zranění a šrámy, takže začátek nejspíš nestihnou. „Standa Tecl, Martin Pospíšil a Ondřej Mihálik jsou nachystaní tak ze sedmdesáti procent. Ještě asi tři týdny potrvá, než budou stoprocentně v pořádku," pravil trenér.

Ohledně výkonnostních cílů zůstávají v Jablonci realisty. „Nechceme mít velké oči, abychom toho pak nelitovali. Prioritou je, aby byl na hráčích patrný progres a na hřišti se ukázala pravá kvalita týmu," uvažoval Frťala. Horník jej doplnil: „Kromě první ligy chceme obstát i v domácí pohárové soutěži. V MOL Cupu je naším úkolem zvládnout podzimní duely a projít až do jarních bojů."

Reklama

Související témata: