Hlavní obsah

Snížil rozpočet o třetinu, vyházel cizince. Teď Jablonec aspoň na den vede ligu

Mladá Boleslav

Projekt Galácticos v létě na Střelnici definitivně skončil. Fotbalový Jablonec propustil všechny své cizince, najel na nízkonákladový rozpočet a snížil ho o třicet procent proti minulé sezóně. Efekt je zatím nečekaný. Jablonečtí využili příhodného losu, v úvodních dvou ligových kolech porazili oba nováčky a minimálně do neděle vedou tabulku nového ročníku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Zdeňko Frťala.

Článek

Nedostali se do pohárové Evropy, a tak přes léto změnili strategii.

„Jdeme do sezóny se změněnou vizí. Měla by skončit hektika s nákupy hráčů a vracíme se do pozice regionálního klubu. Podle toho se hodláme chovat, odpovídají tomu nízkonákladový rozpočet i přestupová politika," vyhlásil sportovní ředitel klubu Ivan Horník.

Výsledky zatím utahování opasků neodpovídají. Jablonec v premiéře otočil bláznivý zápas a doma porazil Karvinou 5:3. Potom využil toho, že Hradec Králové musí hrát v azylu v Mladé Boleslavi, a také druhého nováčka porazil (2:1). Po sobotě to znamená první místo.

„Šest bodů je hrozně důležitých pro vstup do soutěže," pochvaluje si trenér Zdenko Frťala.

Také Votroci šli do zápasu na koni. Před týdnem vyhráli v Ďolíčku 3:0. „Média nás pasovala do role favorita, ale věděli jsme, že Hradec bude nebezpečným soupeřem. Změnou rozestavení jsme otupili jejich největší zbraně. Výhra je zasloužená, protože kromě gólu jsme je do ničeho nepustili," poukazuje Frťala.

Kouč vytáhl systém z Varnsdorfu

Jeho tým vyrukoval na soupeře s tříobráncovým systémem. „Bylo to ušité na soupeře. Chceme mít zažitých více systémů a občas je použít. Tento systém jsem praktikoval už ve Varnsdorfu. V některých zápasech si to soupeř vyžaduje, potřebovali jsme zdvojit rychlé kraje soupeře," vysvětluje kouč.

Votroci si budou muset na hostování v Mladé Boleslavi zvyknout.

„Prohráli jsme se vztyčenou hlavou, nemáme se za co stydět. I když to nebylo ideální, máme na co navazovat. Stadión je tu pěkný, příjemné prostředí, dobře se tu hraje, ale doma nejsme. Vymlouvat se na to však nechceme. Fanoušci i tak přijeli, vytvořili dobrou atmosféru a za to jim patří dík," hodnotí trenér Milan Frimmel.

Reklama