Hlavní obsah

Soudkyně rozhodne v kauze Viktorky ve středu

PRAHA

Soudkyně Markéta Polanecká v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 3 ukončila dokazování v případu údajné korupce fotbalového klubu Viktorie Žižkov. Závěrečné řeči žalobce, obhájců i obžalovaných vyslechne ve středu, kdy by chtěla zároveň vynést rozsudek.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Ivan Horník.

Článek

Hlavním obžalovaným v případu je bývalý sportovní manažer Ivan Horník, který podle obžaloby nabízel rozhodčím a delegátům fotbalového svazu (ČMFS) úplatky za ovlivnění zápasů ve prospěch Viktorky. Soudu čelí i deset rozhodčích a delegátů, kteří si podle policie nechali úplatek slíbit. Horník k soudu nechodí, rozhodčí a delegáti vinu odmítli.

Hlavním důkazem policie jsou odposlechy telefonních hovorů. Ukazuje se, že do policejní sítě spadl každý, kdo na Horníkovy telefonní nabídky "třicetníků", "kil jablek" či "litrů nafty" reagoval slovy: jasně, fajn či jo. V kauze již byli pravomocně odsouzeni rozhodčí Vladimír Pastyřík, který byl jako bývalý policista souzen samostatně, a delegát svazu Jiří Vlček, který jako jediný přijal trest ve zkráceném soudním řízení. Oba muži byli potrestáni podmíněným trestem a pokutou ve výši 30 000 korun.

Horník se vychloubal kontakty

Z odposlechů mimo jiné vyplynulo i to, že se Horník vychloubal svými kontakty na fotbalové novináře. Ti, jejichž jméno v odposlouchávaných hovorech se sudími vyřkl, dnes jeden po druhém odmítali, že by s Horníkem měli nějaké soukromé dohody. "Horník se choval jako příliš sebevědomý lobbista, který chtěl ukázat svou moc," vysvětloval si Horníkova slova "mám Čapouna na jedničce" moderátor pořadu České televize Dohráno Pavel Čapek. Horník se mu prý poté, co byly odposlechy zveřejněny, omluvil v SMS.

O bývalém redaktorovi deníku Sport a současném tiskovém mluvčím fotbalového svazu Václavu Tichém zase Horník v jednom hovoru prohlásil, že bude psát na jeho objednávku. "Psát do Sportu bude Venca Tichý, což je velký plus, psát tam bude, co budu chtít, a dá jim známku, jakou já budu chtít," tvrdil.

Předzápasová masáž na rozhodčí

Tichý uvedl, že netuší, proč argumentoval právě jeho jménem. O Viktorce prý nepsal výhradně sám a o tom, kdo na jaký zápas půjde, rozhodoval vedoucí oddělení. "Byla to asi součást jeho (Horníkova) tlaku na rozhodčí, taková slovní předzápasová masáž, aby ve sporném momentu Žižkov nepoškodili," mínil Tichý.

Obhájci se již dříve pokusili použitelnost odposlechů zpochybnit - nařídil je totiž brněnský soudce Aleš Dufek, který je zároveň členem arbitrážní komise fotbalového svazu. ČMFS přitom nyní v procesu vystupuje jako poškozený. Dufek je proto podle advokátů v případu podjatý a jím nařízené odposlechy jsou nepřijatelné.

Dufek se za podjatého nepovažuje

Polanecká dnes přečetla vyjádření Dufka, který se za podjatého nepovažuje. Odposlechy prý původně nařídil v úplně jiné kauze - v případu pletich při dražbě a veřejné soutěži předsedy druholigových Dolních Kounic Zdeňka Fily. Při tom policie zachytila i rozhovory naznačující rozsáhlou fotbalovou korupci. Soudce poté odposlechy na žádost policie rozšířil. Že by mohl být v případu v roli poškozeného fotbalový svaz, ho vůbec nenapadlo a ani nyní mu nepřipadá, že to tak je. Poškozené jsou podle něj spíš jednotlivé kluby.

"Pana Horníka jsem znal jen okrajově, žádný vztah jsem k těmto osobám neměl," napsal Dufek. Zdůraznil, že v arbitrážní komisi pracuje zdarma a zabývá se smlouvami. Není prý členem ČMFS a nemá žádný vliv na jeho rozhodování.

Reklama

Související témata: