Hlavní obsah

Není snadné se vracet do československého fotbalu, připouští Švento. Slavii hned pomohl

Praha

Jak symbolické. Po více než sedmi letech zase oblékl sešívaný dres právě v zápase, před nímž se fanoušci fotbalové Slavie loučili se svými legendami Martinem Latkou a Karlem Pitákem. Také Dušan Švento má v klubové historii významné místo, zažil oba tituly v letech 2008 a 2009. „Přivítání od fanoušků jsem si pořádně užil,“ usmívá se slovenský reprezentant poté, co slávisté zachránili se Zlínem aspoň bod (2:2).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dušan Švento, letní posila Slavie.

Článek
Fotogalerie

Pamatujete, jak na levé straně slávistické sestavy sprintoval rychlík s páskou přes bujnou kštici? Z Edenu pak odešel do Salcburku, odkud zamířil do Kolína nad Rýnem. A po sedmi letech je zase zpátky.

„Roli hrálo více faktorů. Určitě byl důležitý velký zájem Slavie. Ale rozhodování nebylo jednoduché. Když člověk pozná, jak to funguje v zahraničí, je o to těžší vracet se do československého fotbalu," říká Dušan Švento na rovinu.

Čínskými milióny osvěžená Slavia je ovšem v mnohem lepší kondici než v minulých planých letech. A tak se nechal přemluvit k velkému návratu.

„Přišel silný sponzor a poslední sezóna ukázala, že se v Edenu obrací věci k lepšímu. Mám ambice a chci něco vyhrát. Při mém rozhodování byly ambice klubu důležité," poukazuje jedenatřicetiletý levý bek či záložník.

Smíšené pocity z obnovené premiéry

Z mistrovství Evropy ve Francii si přivezl zranění stehenního svalu. Proto zatím nehrál a na poprvé zvládl větší porci, než bylo v plánu. Trenér Dušan Uhrin původně počítal, že by slovenskou posilu vypustil proti Zlínu na pár závěrečných minut. Vzhledem k indispozici Jana Mikuly však musel Švento na plac hned po přestávce za stavu 0:2.

A jako by se staré dobré časy vrátily, s ním přišlo i zlepšení a šťastný zisk alespoň jednoho bodu.

„Mám trošku smíšené pocity. Šel jsem na hřiště za nepříznivého stavu i takových podivných okolností. Samozřejmě je příjemné, že jsem si připsal další start za Slavii. Pořádně jsem si užil i přivítání od fanoušků. Bod je pro nás nakonec zlatý, ale remíza doma je málo," popisuje.

Vrátil se do starého bytu

V české lize jsou od léta povolena na dresech vyšší čísla. A slovenský reprezentant novinku podtrhl numerem 81. Jeho oblíbenou 18 nosí Jan Bořil. „Osmnáctka byla obsazená, tak jsem si ji prohodil a zvolil 81. Navíc syn se měl narodit 8.1., i když se nakonec narodil o dva měsíce dříve," usmívá se Švento.

Do Prahy se vrátil jako domů. „I po odchodu ze Slavie jsem si tady nechal byt. Starala se o něj sestra, která tady působí déle. Zázemí tedy mám, ale pro rodinu a malého si najdeme ještě další."

Doma je okamžitě i v Edenu. „Moc lidí v kabině jsem neznal. Jen Standu Vlčka (nyní vedoucí týmu - pozn. red.) a Tomáše Jablonského. Karel Piták s Martinem Latkou teď odešli. Ale hned jak jsem přišel na stadión, začaly se mi vybavovat příjemné vzpomínky."

Příznivci červenobílých každopádně věří, že se Šventem se zase vrátí i staré zlaté časy...

Reklama

Související témata: