Hlavní obsah

Trest pro Horníka má podle Vízka být odstrašující případ

PRAHA

Trest, který ve středu dostal od soudu za korupci bývalý žižkovský manažer Ivan Horník, je podle fotbalového internacionála Ladislava Vízka tvrdý a má sloužit jako výstraha do budoucna. Podobný názor zastává ředitel teplického klubu František Hrdlička.

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

Šéf disciplinární komise fotbalového svazu Alexander Károlyi považuje tresty, které dostali Horník a rozhodčí s delegáty, za odpovídající a korespondují podle něj s předloňským rozhodnutím jeho komise.

Vízka dnešní pokuta 900 000 korun, podmíněný trest sedm měsíců vězení a desetiletý zákaz působení ve fotbale pro Horníka překvapily. "Ivan byl hlavní postavou ve fotbalové korupci a také to možná i proto odnesl nejvíc ze všech. Asi to má být takový strašák pro ty lidi, kteří by se v budoucnu chtěli pokoušet o něco podobného. Horník je takovým mementem," uvedl Vízek.

Finanční pokuta je velmi vysoká

Tchán reprezentanta Vladimíra Šmicra prý očekával mírnější tresty. "Když jsem viděl jiné korupční kauzy, které u soudu vyšuměly tak trochu do ztracena, s něčím podobným jsem tedy počítal i tady. Ale dostat pokutu 900 tisíc a mít navíc deset let zákaz dělat ve fotbale, to jsou opravdu velké rány," dodal Vízek.

Také teplický šéf Hrdlička si myslí, že Horník dostal tvrdý trest. "Hlavně finanční pokuta je velmi vysoká. Kdyby byl takhle trestán každý, tak bychom ve fotbale asi podobné problémy nikdy neměli," řekl Hrdlička. Podle něj může dnešní rozhodnutí soudu domácí fotbalové scéně prospět. "Musíme ale změnit celý systém. Nejde a ani nešlo jen o selhání jednotlivců," uvedl Hrdlička.

Podle Károlyiho je trest odpovídající

Šéf fotbalové disciplinárky Károlyi upozornil na skutečnost, že verdikt soudu první instance zatím není pravomocný. "Ale z pohledu svazu osobně považuji uložené tresty za odpovídající a konzistentní s rozhodnutími disciplinární komise," uvedl Károlyi v prohlášení. "V této souvislosti je ale nutné upozornit na to, že kromě Horníka mají bývalí rozhodčí a delegáti zakázanou činnost pouze v těchto funkcích. Kdežto ve fotbale jsme jim zakázali vykonávat všechny volené i jmenované funkce," uvedl Károlyi.

Předseda svazu Pavel Mokrý nechtěl výši trestů komentovat. Těší jej ale, že soudy řeší fotbalové korupční aféry v rámci možností rychle. "Rozhodnutí soudů mi nepřísluší komentovat, ale určitě je dobře, že se kauzy na úrovni soudů prvních instancí řeší, uzavírají a netáhnou se nějakých pět let," řekl Mokrý.

Reklama