Hlavní obsah

Snad jsem prokletí zlomil, doufá sparťan Juliš

Karel FeltPrávo

Osvědčení snajpři Sparty se na podzim dlouho trápili. David Lafata se dokázal dostat do šancí, ale neproměňoval. Lukáš Juliš nebyl pro soupeřovu branku téměř nebezpečný. Až v sobotu večer ve vršovickém Ďolíčku se dočkal. Zblízka doklepl do sítě míč, který k němu vyrazil gólman Fryšták. Teď věří, že gólové prokletí zlomil a už bude líp...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Střelci dvou gólů Sparty Praha Bořek Dočkal (vlevo) a Lukáš Juliš.

Článek

Byl jste hodně nervózní, že vám to tam na podzim nepadalo?

Trošičku už jsem z toho čekání na gól nervózní byl. To přiznávám. Dokonce jsem si šel zahrát za juniorku, ale gól jsem také nedal. Útočníci jsou na hřišti od toho, aby dávali branky, když je nedávají, necítí se dobře. V Ďolíčku mi to tam konečně spadlo.

Ale nebyl to nijak krásný gól, spíš šmudla...

To není podstatné, každý gól platí stejně. Šťastně se ke mně dostal míč, který po naší tečované střele Fryšták vyrazil přímo přede mne. Dával jsem to vlastně do prázdné.

Cítil jste na sebe tlak, že nedáváte góly?

To ani ne. Dávali je jiní kluci. Když se vyhrává, není důležité, kdo branky střílí, ať to jsou třeba jen stopeři. Kdyby se nevyhrávalo, tlak na nás útočníky by byl větší.

Bavili jste se s Davidem Lafatou o tom, proč vám to tam nepadá?

Nebavili a ani se o tom bavit nemusíme. Oba cítíme, že to není ono. Ale teď jsem se trefil já, příště to bude Lafi, nebo nejraději oba.

Čím si vysvětlujete tak dlouhý gólový půst útočníků?

Pepa Šural dal gól Steaue... Ale na podzim nám to prostě nelepí. Na jaře nám to tam padalo. Na Laziu, do čeho jsme kopli, to byl gól, teď to nějak nejde, ale snad už jsem to zlomil. Musíme se od toho odrazit. Věřím, že postoupíme v poháru přes Sönderjyske a bude to dobré.

V minulé sezóně vás zápas s Bohemkou definitivně připravil o titul. Dívali jste se na něj?

Kdepak. Bohemka hodně obměnila kádr. Viděli jsme její zápasy s Hradcem a v Plzni a dobře jsme se na ni připravili.

Připravovali jste se speciálně na Tomáše Čížka, který vám pořádně zatápěl?

O něm jsme se bavili, ale tentokrát se nedostal do jediné šance.

Byli jste v utkání s Bohemians spokojení nejen s výsledkem, ale i s hrou?

S výsledkem určitě. V Ďolíčku se nehraje lehce. Zlepšila se i naše hra. Hlavně v první půli jsme ukázali kvalitu. Presovali jsme je, dali dva góly a mohli jsme přidat i další, ale Fryšták nám pár šancí chytil. Ve druhé půli jsme utkání kontrolovali. Byl to pohodový zápas.

Takže by vítězství nad Bohemkou mělo být psychickou vzpruhou pro čtvrteční zápas?

Určitě ano. Potřebovali jsme vyhrát a udobřit si i naštvané fanoušky.

Víte něco o tomto u nás neznámém soupeři?

Něco už ano, věděl jsem, že existuje, ale žádný jejich zápas jsem zatím neviděl. Máme dost času se na ně dobře připravit. Špatní nebudou, když zatápěli Midtjylandu a Kodani. Důležité bude uhrát u nich dobrý výsledek a doma v odvetě potvrdit postup do základní skupiny Evropské ligy.

Střídání s Davidem Lafatou mají nějaký taktický podtext?

To si nemyslím. V Teplicích začal on a já jsem ho střídal, na Bohemce jsme si to vyměnili. Trenér nám nic nevysvětluje. Samozřejmě každý chce hrát od začátku, ale máme vyrovnané mužstvo, široký kádr, takže jsem rád za každou minutu, kdy jsem na hřišti.

Reklama

Související témata: