Hlavní obsah

Dramatický let, nouzové přistání. Brabec přece jen doplachtil ze Sparty do Belgie

Praha
Aktualizováno

Anderelecht nevyšel, fotbalový obránce Jakub Brabec nicméně přece jen opouští pražskou Spartu a do Belgie odchází. Jen do jiného klubu. Přestoupil do Genku, s kterým podepsal smlouvu na čtyři roky. Stihl to necelý týden poté, co Letenským jako žolík vystřelil postup do Evropské ligy. A kvůli poruše letadla měl přesun do nového angažmá pěkně dramatický...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Jakub Brabec a Ladislav Krejčí oslavují postup na Laziu Řím. Krejčí už je v Itálii, Brabec v Belgii...

Článek

Ještě během úterý dal hráčův agent Ondrej Chovanec fanouškům Sparty naději, že o svého Brumlu nepřijdou. Jednání s Anderlechtem totiž k dohodě nevedla. "Ještě je tu jeden zájemce o Jakuba, který o odchod do zahraničí stojí. A my hráčům, kteří pro klub něco odvedli, bránit nechceme," avizoval majitel Daniel Křetínský.

Na jeho slova během středy došlo. Sparta na svém webu potrvdila, že čtyřiadvacetiletý obránce Jakub Brabec po dlouhých jednáních přestupuje do belgického klubu KRC Genk.

Úterní přesun do Belgie se přitom změnil v pěkné drama. "Seděl jsem v letadle ČSA do Düsseldorfu, které muselo nouzově přistát ve Frankfurtu kvůli hlášené poruše. Vypadl motor, vrtule se přestala točit... Ale žádná panika nenastala a doplachtili jsme až do Frankurtu," líčí s úlevou v rozohovoru pro webové stránky svého agenta.

"Přistáli jsme v pohodě, jen jsme museli mít všichni hlavu mezi koleny. Na ploše čekaly čtyři sanitky, pět hasičských aut, ale naštěstí to všechno bylo v pohodě. A já jel nakonec do Düsseldorfu vlakem. Tam už na mě čekal sportovní ředitel Genku," dodává Brabec.

Létání se prý nezačne bát. "Právě, že vůbec ne. Pravděpodobnost, že něco takového zažiju znovu, je asi hodně malá. Takže můžu létat častěji," usmívá se.

Genk měl daleko větší zájem

Brabec je sparťanským odchovancem, který si svou cestu do prvního mužstva našel přes angažmá ve Viktorii Žižkov a hostování ve Zbrojovce Brno. A teď odchází za novou výzvou.

"Zájem o mě měly Genk i Anderlecht, ale v posledních dnech do toho vstoupil Genk tak významně, že nebylo co řešit. Cítil jsem z jejich strany daleko větší zájem, což usnadnilo celé moje rozhodování. Musím poděkovat Spartě, že mi přestup umožnila. Je to pro mě další posun v kariéře a mám velkou radost, že to dopadlo."

Brabec doufá, že by se jednou mohl z Genku posunout ještě dál. "Možnost tady určitě je, pokud budu hrát dobře a ukážu se. Ale teď tak daleko nemyslím. Jsem šťastný, že jsem se dostal do nesmírně ambiciózního klubu se skvělými fanoušky. Ze Sparty jsem byl zvyklý hrát o titul a věřím, že o něj budu hrát i v Belgii," doufá.

Letnou opouští necelý týden poté, co ji rozjásal vítěznou trefou v dramatu proti dánskému Sönderjyske. "Na Spartu budu vzpomínat  jen v nejlepším. A díky tomu, že jsem dal postupový gól v Evropské lize, jsem si asi lepší rozlučku ani nemohl přát. Budu na odvetu vzpomínat do smrti. Spartě moc děkuju za všechno, co jsem v ní prožil a co pro mě udělala. I za to, že mi umožnila zkusit zahraniční angažmá," líčí Brabec.

Reklama

Související témata: