Hlavní obsah

Fotbalisté se těší na lepší trávníky, půjde o poháry i o záchranu

PRAHA

Jarní sezóna fotbalové ligy podle všeho poprvé dostojí svému názvu. Kalendářní příchod jara přinesl i lepší počasí, na které se těšili fotbalisté i fanoušci, na něž čeká ve 22. kole několik dramatických zápletek. V přímém souboji se totiž střetnou jak týmy z první poloviny tabulky, tak také kluby bojující o záchranu.

Článek

Kolo odstartuje sobotní duel Sparty s Teplicemi, který vždy patří k vrcholům soutěže. Sparta však za poslední tři roky vyhrála pouze jeden vzájemný zápas. V týdnu si ale na Letné užívali druhé výhry za sebou. "Tým se buduje, výhry nám pomohly," řekl dnes trenér Stanislav Griga, který postrádá Herzána, připraven asi nebude Slepička. Navrátilce Sivoka podle všeho nechá kouč znovu hrát za rezervu. "Tomáš potřebuje co nejvíc zápasů, ale musí se nejdříve rozehrát," naznačil trenér, který zvažuje zařazení Doška.

Hosté sice už devětkrát neprohráli, ale sedm zápasů skončilo nerozhodně. Remízou skončily i poslední čtyři zápasy Severočechů, podobně jsou na tom také Brno a Plzeň. Série tří českých klubů je natolik výjimečná, že už společně v tomto ukazateli vedou pořadí evropských prvoligistů.

Teplice se na Spartu těší

Svěřenci Vlastislava Marečka už kvůli tomu přišli u druhé místo v tabulce. "Na naši remízovou sérii nemyslíme a na Spartu se těšíme. Je to zápas se zvláštním nábojem," uvedl Mareček. Zvláštní zápas to ale bude především pro šestici hráčů, kteří prošli v minulosti rudým dresem. Z nich ale nemá šanci na start Doležal (zlomenina lebeční kosti), na seznamů marodů jsou také Szabo a Ryška, kvůli žlutým kartám chybí již podruhé Hunal.

Zlín se do statistik zapisuje obvykle sériemi bez vstřelených gólů a před zápasem s Olomoucí si může připomenout jednu z nich: ve vzájemném duelu se jeho hráči netrefili 273 minut. Na jaře ale mají oba kluby podobné problémy: Zlín ještě nevyhrál a Hanáci se z vítězství radovali pouze jednou z devíti posledních utkání.

Zlínský trenér Lubomír Blaha musí kvůli Činčalově trestu udělat změny v neproduktivní útočné řadě. "Fyzicky náročný bude i terén, který je hodně měkký a hlavně ve druhém poločase se zřejmě bude hrát na blátě," přiblížil trenér.

Hanáci mají bodové plány

Olomouc má bodové plány. "Máme dluh, který potřebujeme dorovnat. Zlín doma málo inkasuje, ale doufám, že se prosadíme," řekl trenér Petr Uličný. Scházejí mu Melinho, Rojka, Šalamoun a distancovaný Roman Hubník.

Liberec neprohrál už třináctkrát za sebou, jenže teď ho čeká derby s Jabloncem, posledním přemožitelem. "Bude to zápas s velkým nábojem. Jablonec totiž představuje kvalitního soupeře, jehož hra je postavena na kvalitní defenzivě. Svoji sílu ukázal naplno naposledy, kdy odehrál takřka celý zápas v deseti," uvedl trenér Vítězslav Lavička.

Jablonec se přes všechny změny v kádru znovu rozjel a teď si dělá zálusk na nejbližšího souseda. "Bude to zajímavé derby a doufám, že si ho fanoušci nenechají ujít. Soupeř je favoritem, ale chceme mu cestu za titulem zkomplikovat," uvedl trenér Petr Rada. Zároveň ale hlásí ztráty: Smíšek je v trestu a nejistý je start zraněného brankáře Špita. Jeho stav se prý sice zlepšil, ale není ideální. Gólman si tak bude zřejmě muset na 100. ligový zápas ještě počkat.

Tobiáš už jubileum oslavil

Příbramský trenér Pavel Tobiáš jubileum v tichosti oslavil už v duelu proti Slavii, kdy absolvoval 300. zápas na prvoligové lavičce. Čtvrtou stovku utkání by rád načal první jarní výhrou proti Ostravě, která čeká na vítězství sedm zápasů. "Bude to zápas pravdy, musíme zlomit kolísavé výkony," řekl Tobiáš. Naposledy bude chybět potrestaný Otepka, po operaci ramene je Huňa.

Ostrava bije na poplach - Baník je dva roky po mistrovské sezóně ohrožen sestupem. Jeho střelci mlčí už 283 minut, s mužstvem navíc nepojedou potrestaní Magera a Čoupek, zraněný Slončík a zřejmě ani nemocný Rajtoral. Trenér Pavel Hapal především chce, aby tým protrhl střelecké trápení. "Dát jeden šťastný gól a věřím, že se to prolomí," řekl trenér.

Most na jaře rychle prchá z pásma sestupu a v případě nedělní výhry by mohl poskočit až do první poloviny tabulky. Severočeši zakončí náročný týden, během něhož přivezli body z Moravy. "Výhra by pro další vývoj ligy měla z našeho pohledu obrovskou cenu, ale nebude to lehké: do obrany Plzně se dostává těžko, navíc je třeba dát si pozor na rychlé brejky," řekl kouč Zdeněk Ščasný. Chybět mu bude Škoda, který si zranil koleno.

Plzeň je remízovým králem

Plzeň sice patří k remízovým králům, ale na jarní výhru zatím marně čeká a případné další klopýtnutí jí může přidělat velké starosti. I bod může být málo, ale Viktoria by prý prodloužením remízové série vůbec nepohrdla. "Most je ve výborné formě, ale každá série jednou končí. Bereme i bod," zopakoval trenér Zdeněk Michálek tradiční formulku českých trenérů před cestou na hřiště soupeřů. Scházet mu budou potrestaní Barteska s Procházkou.

Že střádání bodů remízami moc nepomáhá, dokazuje příklad Brna: tým sice prohrál naposledy v listopadu, ale už se propadl na poslední místo v tabulce. A další duel bude jedním z klíčových zápasů jara: pokud se domácím podaří Slovácko porazit, dostanou soupeře do velkých potíží, v opačném případě budou sami v krizové situaci. Trenér Brna Josef Mazura se musí obejít bez potrestaného obránce Trousila, zraněný je druhý brankář Brezovan. "Slovácko je nepříjemný soupeř s rychlými protiútoky," řekl Mazura.

Slovácko přijede v kompletní sestavě a povzbuzené vítězstvím nad Jihlavou. "Úspěch nám pomohl, ale stále jsme ve hře o záchranu. Pod stejným tlakem ale bude i soupeř," uvedl trenér Stanislav Levý.

V Jihlavě boj o sestup

Přímý střet dvou největších adeptů sestupu uvidí jihlavský stadión, kde se na jaře ještě nehrálo. Přijedou Blšany, které po výhře nad Mladou Boleslaví ožily. Jihlavané věří, že v duelu, kterému dodá slavnostní nádech premiéra umělého osvětlení, ukončí pětizápasové čekání na vítězství. "Ale hlavně musíme být efektivnější v koncovce. To nás v minulých zápasech stálo lepší výsledky," připomněl kouč Karel Večeřa dvě těsné porážky s dalšími ohroženými týmy.

Chmelaři přijedou povzbuzeni středeční výhrou v dohrávce nad Mladou Boleslaví, díky které se odpoutali z posledního místa v tabulce. Znají prý návod k tomu, jak v Jihlavě uspět. "Chceme se poučit z prvního zápasu. Nesmí se stát, abychom jim dali tolik prostoru," připomněl trenér Michal Bílek podzimní remízu 2:2. Blšanští budou postrádat stopera Šourka, který si odpykává poslední zápas ze svého trestu ze zimní přípravy.

Program 22. kola:
Sobota 25. března:
14:25, Sparta Praha - FK Teplice (Adámek - Kordula, Goňa/Příhoda; na podzim 1:2),
17:00, Slovan Liberec - FK Jablonec (Jára - Wilczek, Slavík/Kovařík; 0:1), Vysočina Jihlava - Chmel Blšany (Šedivý - Filgas, Hojsík/Jech; 2:2).
Neděle 26. března:
17:00, Tescoma Zlín - Sigma Olomouc (Ŕacek - Lhoták, Košec/Možíš; 0:0), Marila Příbram - Baník Ostrava (Damková - Zlámal, Tulinger/Jílek; 1:0), SIAD Most - Viktoria Plzeň (Jech - Chytil, Kumstát/Šedivý; 1:2), 1. FC Brno - 1. FC Slovácko (Matějek - Wilczek, Goňa/Szarowski; 1:1).
Pondělí 27. března:
16:40, FK Mladá Boleslav - Slavia Praha (Královec - Tulinger, Pospíšil/Jára; 1:2).

Reklama