Hlavní obsah

Liberecké dilema: evropská scéna, nebo domácí liga? Slovan nechce odevzdat žádnou soutěž

Praha/Liberec

Paradox na druhou. Zatímco na evropské pohárové scéně fotbalový Liberec vyhrává, boduje a stejně jako loni o sobě dává v Evropské lize vědět, v domácí ligové soutěži se máchá u samého dna tabulky pouhé dva body od čáry ponoru. Pondělní prohra na Slavii 0:1 mu zase přitížila. Může se pak někdo divit, že i trenér Trpišovský dumá, zda snad pro letošní sezónu nestanovit jen jednu prioritu? Zda nevybrat pouze jednu soutěž, na kterou se Severočeši soustředí? Zda neobětovat pohárovou Evropu, kde už postupem do základní skupiny cíl splnil, a nepoložit ji na oltář domácí ligy?

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Bořil (vlevo) ze Slavie v souboji s Vladimírem Coufalem z Liberce.

Článek
Fotogalerie

Trpišovského podzimní dilema je o to svízelnější, že liberecký hráčský kádr se tenčí, neboť zranění kosí jednoho jeho svěřence za druhým. Před zápasem se Slavií napočítal trenér Severočechů dokonce už šest sedm hráčů, kteří ze základní sestavy vypadli.

Trpišovský: Počítám ztráty a zbité

„Nemáme tak široký a hlavně kvalitní kádr, jako v loňské sezóně, kdy jsme byli schopni absence v sestavě překonat, zraněné hráče nahradit a kvalitu udržet. Letos se nám to nedaří. Latka sice hraje na místě stopera dobře, ale zbývající hráči nejsou schopni mužstvu výrazně pomoci," přiznával Trpišovský poté, co musel v Edenu zase moc a moc improvizovat.

Po kapitánovi Pokorném nemohl počítat ani s Barošem, který si ze zápasu Evropské ligy proti Karabachu přivezl zhmožděné lýtko, Sýkora byl schopen nastoupit jen na dvacet minut, navíc Coufal musel v Edenu střídat s otřesem mozku už po poločase.

„Počítám vlastně jen ztráty a pobité hráče," přiznával liberecký trenér, že situace se pro něho stává hodně svízelnou. „Třeba Baroš je pro nás momentálně naprosto klíčovým hráčem, což se ve čtvrtek v Baku proti Karabachu ukázalo. Jeho způsob hry těžko nahrazujeme."

Česká liga je jiná, připomíná kouč

Nejen úzký kádr a narůstající počet zraněných fotbalistů však způsobuje liberecký propad na domácí ligové scéně.

„Chybí nám góly od útočníků a hráčů druhé vlny, takže o brankové trefy se musí starat obránci. Navíc se v defenzivě dopouštíme chyb, po nichž inkasujeme a které nás logicky sráží. A ke všemu po standardních situacích, na něž se připravujeme a jež bychom zvládat měli. Vždyť třeba od Slavie jsme dostali po rohovém kopu už třetí gól po sobě," rozebíral Trpišovský příčiny nezdarů.

„Navíc česká liga je jiná, než evropská. Hraje se hodně silově, agresivně a důrazně. A právě v tom pokulháváme," přidával další důvod.

Evropskou ligu vypustit nejde

Není divu, že v panující konstelaci Trpišovský dumá, zda snad nestanovit jen jednu prioritu, ke které se se svým týmem upne. Jenže těžko vybírat, natož pak stanovovat pořadí důležitosti.

„Hodit za hlavu Evropskou ligu ale nejde, když už jsme se dostali do základní skupiny a vkročili do ní remízou proti Karabachu," odráží liberecký trenér konstatování, že na evropské scéně už úkol splnil, neboť z kvalifikace do další fáze EL postoupil.

„Ale domácí liga je pro nás také strašně důležitá, neboť chceme figurovat v tabulce zase nahoře, abychom mohli hrát v pohárové Evropě i v příštím roce. Nechceme odepsat a odevzdat žádnou soutěž, proto bude stát spíše za zvážení, jak široký a kvalitní kádr postavit a nachystat na další sezónu, abychom se v podobné situaci neocitli zase."

Reklama

Související témata: