Hlavní obsah

Ščasný vytáhl Most z nejhoršího, tým je osmý

Josef PešoutSport.czPrávo

Tomu se říká dokonalá proměna. Z poslední příčky po podzimu se už na osmé místo aktuální prvoligové tabulky vyšplhali fotbalisté Mostu. Stačilo jim k tomu šest jarních zápasů, v nichž díky čtyřem výhrám a dvěma remízám nasbírali čtrnáct bodů. Tedy o jeden více než za šestnáct na podzim odehraných kol dohromady...

Článek

"V zimě jsem měl bezesné noci. Přál jsem si obrat k lepšímu, ale takový razantní start jsem nečekal. To bych byl příliš domýšlivý. Mužstvo má ale charakter a dokáže zvládnout i těžké zápasy," glosoval pro Právo jarní vzkříšení týmu Petr Kabíček, prezident ligového nováčka. A pojmenoval další hlavní přednosti mosteckého souboru. "Základ vidím v poctivé práci, zvýšení hráčské konkurence a kvalitě nového trenéra Zdeňka Ščasného. Navíc se k nám přiklání i štěstí, které ve druhé polovině podzimu totálně chybělo," zamyslel se klubový šéf.

Posily se osvědčují

Mostu vyšly zimní přestupy. "Hodně tým zvedl útočník Mendy. Do mužstva skvěle zapadl Gašparík z Trnavy, který vyztužil levou stranu zálohy. A objevem je kanadský obránce Hainault, jemuž se povedlo první utkání a od té doby nabírá herní jistotu i sebevědomí. To je úžasný vzestup devatenáctiletého mladíka. Univerzál Pikl dal už dva góly," vypíchl vydařené nákupy Kabíček a pokračoval: "Své poslední slovo v lize určitě neřekl ani Zbončák, který je momentálně zraněn a snad nastoupí už příště proti Slavii. Na svou šanci čeká krajní obránce Kouyo, člen širšího kádru reprezentace Pobřeží slonoviny."

A jak mostecký prezident vnímá boj o záchranu? "Z největší šlamastyky se postupně dostáváme, ale ještě to není definitivní. O vyšších cílech nepřemýšlíme. Přesto věřím, že na kvalitnějších terénech jsme schopni předvádět i pohlednější fotbal než dosud," uvažoval Kabíček.

Ščasný zůstává při zemi

Trenér Zdeněk Ščasný zůstává při zemi: "Na jásání je příliš brzy. Proto nebudu srovnávat mužstvo a jeho hru s podzimem, kdy jsem tady nebyl. To by nebylo fér vůči mému předchůdci Přemku Bičovskému. Mám svou filozofii, založenou na fotbalové dřině a odpovědnosti. Je důležité, že jsme doma zdolali Slovácko, Jihlavu i Plzeň v zápasech, kdy šlo takříkajíc o šest bodů."

Nedělní duel s Plzní (1:0) rozhodl svou první ligovou brankou v dresu Mostu záložník Petr Jendruščák. Předtím třikrát skóroval za Příbram. Nervózní při čekání na mostecký střelecký úspěch prý nebyl. "Kluci si mě v kabině někdy dobírali, kdy už se trefím, ale to k fotbalu patří. Tušili jsme, že s Plzní moc gólů nepadne. Za výbornou přihrávku vděčím Horstu Sieglovi. Byl jsem sám před brankářem Ticháčkem, který první střelu vyrazil, ale dorážku jsem už poslal do prázdné branky," líčil Jendruščák.

Reklama

Související témata: