Hlavní obsah

Kousek jsme odsunuli víko sestupové rakve, oddechl si příbramský šéf Starka

Příbram

V říjnu oslaví Jaroslav Starka jednašedesáté narozeniny. Ve fotbale se pohybuje celý život. I když je některými lidmi vnímán negativně, pro fotbal žije a příbramský klub s ním stojí i padá. Jako srdcař věří, že do druhé ligy nespadne.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel fotbalové Příbrami Jaroslav Starka.

Článek

Příbram v sobotu poprvé vyhrála. Přesto dál zůstává poslední. Oddech jste si alespoň trochu?

Ne trochu, ale pořádně! Konečně jsme podali bojovný výkon, nechali na trávníku všechno, jezdili po zadku. A fotbalový pánbůh nás odměnil vítězstvím. Bylo to něco úplně jiného než předtím proti Hradci Králové, kdy po druhém inkasovaném gólu byli hráči úplně odevzdaní a mohli jsme dostat pět gólů. Za mužstvo jsem se tam styděl. Teď to byl výkon a hlavně přístup, jaký od hráčů chci. Nejenže jsme dvakrát srovnali nepříznivý stav, ale zápas jsme dokázali otočit. Bylo to i koukatelné pro diváky. Viděli, že hráči opravdu chtějí vyhrát. My nemáme mužstvo, které bude někoho válcovat, přehrávat technicky, ale liga je hodně o bojovnosti a nasazení. Mnohdy to k bodům stačí i proti papírově silnějším soupeřům.

V rozhovoru pro deník Sport jste řekl, že ležíte v rakvi, ale ještě nejste mrtví a víko není přibité. Takže jste z ní vylezl?

Uvidíme po posledním jarním kole... Řekněme, že jsem to víko z té sestupové rakve kousek pošoupnul, lépe se mi dýchá.

Martin Pulpit odkoučoval poslední tři jarní a první čtyři podzimní ligové zápasy a tým pod ním nevyhrál. Nebyla chyba, že jste odvolal Pavla Tobiáše?

Teď vím, že byla. Jsem zvyklý chybu přiznat a začínat u sebe, co jsem měl a mohl udělat lépe. S Tobiášem bychom jaro také dohráli k záchraně. V létě by pak uplatnil hlubokou znalost mužstva a hlavně mladých hráčů. Ale tehdy jsem viděl, že mužstvo potřebovalo impulz, který od Pavla nepřicházel, alespoň tak jsem to tehdy cítil. Pavlovy práce si ale velice vážím. Vsadil jsem na Pulpita, který je dobrý trenér a umí být impulzivní, věřil jsem, že se tým zvedne, zachrání a v létě začneme znovu. Bohužel to nevyšlo, což mrzí nejvíc mne. V některých věcech jsme si nerozuměli. Nepodařilo se také doplnit tým podle představ.

Přišel Petr Rada. A hned dvakrát prohrál...

Neměl čas na změny. Nestihli jsme přivést žádnou výraznou posilu. Zápas s Libercem byl odbojovaný, o propadáku v Hradci jsem mluvil, ale za to neviním Radu. Je to velice zkušený trenér, umí hráče motivovat. Ukázalo se to v utkání s Teplicemi a věřím, že to bude pokračovat. Nejsem ale snílek, abych si myslel, že všechno vyhrajeme. Potřebujeme udělat na podzim body, abychom byli ve hře. V zimě se budeme snažit tým posílit a případně odejdou hráči, kteří nebudou pracovat, jak je třeba.

V Příbrami se trenéři střídají velmi často. Jakou životnost má Rada?

Jakou bude chtít a dokud ho to u nás bude bavit. Jsem si plně vědom, že musí pracovat s hráči, které má, a zázraky se ve fotbale nedějí. Věřím, že jeho chvíle přijdou.

Takže problém je i ve složení mužstva...

No... Mužstvu pořád věřím. Proti Teplicím ukázalo svoji pozitivní tvář. Jak jsem už řekl, k nějakým změnám v zimě dojde. Věřím také v restart Aidina Mahmutoviče, který ho už naznačil.

Nemohl jste přesvědčit Romana Bednáře, aby ještě vydržel? Jeho góly chybějí.

Roman nám moc schází, máme spolu výborný vztah, ale nenechal se přemluvit mnou ani svojí ženou. Už si chtěl odpočinout od fotbalu. Jeho odchod mě moc mrzí.

Za očekáváním zaostávají někteří zkušení hráči...

I oni se v posledním utkání zvedli a tým táhli, jak to má být, aby se měli mladí ke komu přidat. Potřebujeme, aby na se na hřišti ve větší míře mluvilo. Zatím je to jen málo nebo téměř vůbec. Neslyším Jiránka, Trappa, Rezka, Pilíka. Jen Hruška křičí z branky. Věřím, že se to v tomhle směru ještě zlepší. Oni se musí srovnat spolu, tím i ostatní.

Uměl byste si vůbec představit sestup do druhé ligy?

Neuměl, a něco takového si nepřipouštím. Pořád žijeme.

Kontroverzního funkcionáře Romana Rogoze jste vyhodil společně s trenérem  Pulpitem. Neměl jste to udělat už dřív?

Roman je hodně pracovitý, ale my jsme se spolu rozešli v názoru na fotbal. Já preferuji práci s naším mužstvem, on práci kolem rozhodčích.

Proč jste tedy angažoval Michala Patáka, problémového sudího, který v lize skončil?

Často mi bylo předhazováno, že je to můj sudí, který mi připískává. Jenže já pod ním vyhrál za poslední tři sezóny jediné ze čtyř utkání. Nebyl jsem rád, když nám ho přidělili. Byl to dobrý sudí a jeho vyřazení z listiny považuji za chybu. Jenže u médií měl špatnou pověst, přezdívala mu Řezník z Horní Břízy. Nesmysl! S myšlenkou ho angažovat přišli ředitelé klubu, můj syn Jan a Petr Větrovský. Řekl jsem si, proč ne. Pracovitý je, o fotbale ví hodně. V žádném případě nepracuje s rozhodčími, jak říkával Rogoz. To by byla cesta do pekel pro něho i pro klub.

Reklama

Související témata: