Hlavní obsah

Pavlenka může na Spartě srovnat účty s bývalým parťákem z jednadvacítky

Praha

Nepřizná to, nejspíš si to však myslí. Nedělní fotbalové derby na Spartě je pro brankáře Slavie Jiřího Pavlenku zřejmě víc než pikantní střet s rivalem. V letenské brance bude stát jeho bývalý parťák z české jednadvacítky Tomáš Koubek. Muž, který jej před loňským ME hráčů do 21 let připravil o očekávanou pozici jedničky. Pavlenka teď může srovnat "účty".

Brankář Slavie Jiří Pavlenka o Spartě před pražským derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je to už minulost, nechci se k tomu vracet. Zažili jsme spolu pár srazů, v kontaktu spolu ale nejsme. Derby beru jako souboj se Spartou, nikoli s Tomášem," říká Pavlenka. Nicméně zbytky hořkosti v něm možná zůstaly. Měl tehdy nakročeno do zahraničí, šampionát měl být odrazovým můstkem. Jenže všechno bylo jinak. Role se obrátily, navrch měl najednou Koubek.

Zatímco po něm sáhla Sparta, Pavlenka pokračoval na podzim v zuboženém Baníku, s nímž kráčel od porážky k porážce. „Je pravda, že turnaj měl být sladkou tečkou na konci sezóny, z mého ovšem pohledu nebyl. Musel jsem se smířit s pozicí dvojky. Určitě jsem mohl být v kariéře dál. Mohl jsem být v zahraničí nebo někde jinde, ale nevyšlo to," podotýká Pavlenka.

Od domácího turnaje proti sobě s Koubkem stáli v české lize jednou. Zhruba před rokem byl šťastnější opět Koubek. Liberci, kde z Letné v uplynulém ročníku hostoval, vychytal nad Baníkem výhru 2:1.

V zimě Pavlenka ostravské trápení přece jen ukončil a přesunul se do Slavie. Zkraje sezóny se střídal mezi tyčemi s Berkovcem, nový trenér Šilhavý už ale sází výhradně na něj. Pokud se nestane nic mimořádného, Pavlenku čeká o víkendu premiérové derby „S" před vyprodanou Letnou. Na ní má skvělé vzpomínky ze srpna 2014, kdy výtečnými zákroky zničil domácí střelce a Baník dovedl k senzačnímu triumfu (1:0).

„Dobře si na utkání pamatuju, byl to super zážitek. Bylo by hezké, pokud bych v neděli se Slavií zažil něco podobného," zasnil se 24letý gólman. Pokud se scénář vyplní, srovná zároveň i účty s Koubkem.

Jak dopadne derby pražských "S"?
Vyhraje Sparta
53,5 %
Zápas skončí remízou
10,5 %
Zvítězí Slavia
36 %
Celkem hlasovalo 2395 čtenářů.

Reklama