Hlavní obsah

Další rozhodčí si nezapískají za špatné výkony i neznalosti

PRAHA

Komise rozhodčích fotbalového svazu v úterý stejně jako před dvěma týdny omezila řadě sudích kvůli chybám v řízení zápasů delegaci. Dvě utkání si nedobrovolně odpočinou rozhodčí Paták, Gallo, Královec, Handlíř a Peřina. Do 11. dubna má dočasně zastavenou činnost také dvanáct jejich kolegů, kteří minulý týden nesplnili buď fyzické prověrky, či testy ze znalosti pravidel.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový rozhodčí

Článek

Komise se rozhodla přitvrdit vůči rozhodčím, jejichž přehmaty ovlivňují výsledky v první, ale už i ve druhé lize. Kvůli zastavení delegací se jí ale výrazně zužuje výběr pro nasazování sudích do utkání. Komise se proto rozhodla na nejbližší seminář rozhodčích přizvat osm arbitrů z nižších soutěží, kteří by vzápětí mohli naskočit do první a druhé ligy.

V dubnu nejdříve ověří jejich výkonnost. Nové adepty pro profesionální soutěže čeká Cooperův test (běh na 12 minut) s limitem 2800 metrů, testováni budou také na tratích 50 a 200 metrů. V osmičce kandidátů je i bývalý hráč Sparty a Dukly Praha Jiří Kabyl.

Více práce budou mít v první lize delegáti. Jejich komise dnes rozhodla, že ve zbytku jarní části sezony musejí věnovat větší pozornost i nevhodnému chování diváků, včetně projevů rasismu, hráčů i trenérů. Na internetových stránkách svazu to oznámil předseda komise Jan Ševčík.

Čtyřiadvacet hodin po zápase bez komentářů k rozhodčím

Delegáti budou mít v popisu práce i monitorování projevů jednotlivých členů týmů a funkcionářů vůči rozhodčím. "Delegáti by měli věnovat pozornost také důslednému dodržování článku 53 soutěžního řádu, podle něhož se příslušníci a funkcionáři družstev do 24 hodin po skončení utkání nesmějí negativně vyjadřovat k výkonu rozhodčích, asistentů a delegátů," uvedl Ševčík.

Seznam rozhodčích, kterým byla pozastavena činnost za výkon (všichni 2 utkání): Paták (za zápas Olomouc - Most), Gallo (Slovácko - Jihlava), Královec (Teplice - Brno), Handlíř (Blšany - Mladá Boleslav), Peřina (Pardubice - Hradec Králové).

Seznam rozhodčích, kterým byla pozastavena činnost za nesplnění testů (do 11. dubna): Holub, Ondo, Bouše, Novák, Čecháček, Ludvík, Ubias, Mencl, Santarius, Drastík, Pinkas, Kubáň.

Reklama