Hlavní obsah

V červnu chtěl s fotbalem praštit, teď v Ďolíčku oslavovali Bergra jako svého hrdinu

Praha

Chtěl s fotbalem praštit, teď ho ovšem u vršovického Botiče oslavují jako svého hrdinu. „Já ale nikdy nemluvil o tom, že s fotbalem a kariérou končím,“ bránil se Tomáš Berger po ovacích, jimiž ho fanoušci Bohemians po vítězné trefě do příbramské sítě zahrnuli. „Ale jo, rozzlobil mě tím,“ připomínal otec Jan Berger, že si synátor postavil hlavu a po konci v Dukle hlásil, že končí i s fotbalem. „Ale natvrdo jsem to nikdy neřekl. Jen jsem připustil, že skončím, pokud po odchodu z Julisky nepřijde zajímavá nabídka.“

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berger (vlevo) oslavuje se spoluhráčem z Bohemians Matúšem Mikušem gól proti Příbrami.

Článek

Naštěstí pro Bergra a dost možná i pro klokany nabídka přišla. Z Ďolíčku, kde syn sparťanské ikony zažívá úplně jinou fotbalovou atmosféru, než jakou byl zvyklý po dlouhá léta ve službách Dukly.

„Tady diváci hráče doslova nutí makat na sto procent od první do poslední minuty. Ne snad že bychom v Dukle nemakali a nechtěli vyhrávat, ale v Ďolíčku mají fanoušci všechno z první ruky, takže na trávníku člověk cítí mnohem větší zodpovědnost," srovnával Tomáš Berger po prvním skutečně vydařeném vystoupení v zelenobílém dresu.

Trvalo sice jen půlhodinu, ale stálo za to, neboť návrat na trávníky vyšperkoval vítězným gólem.

„Přišel absolutně nepřipravený a fyzicky úplně zdevastovaný ," prozrazoval kouč Bohemians Miroslav Koubek problémy, které měl Berger po přestupu k Botiči.

„V Dukle jsem měl sice smlouvu do 30. června, ale když skončila liga, domluvil jsem se s vedením, že už nemá smysl, abych dál chodil s mužstvem trénovat. Odjel jsem na dovolenou a dva měsíce jsem vlastně nedělal nic. Tedy občas jsem si šel zaběhat nebo zahrát tenis, ale to se nedalo počítat, protože šlo pořád o jedno tempo. Mně se vlastně ani nechtělo něco dělat," přiznával i Berger.

Pak se přece jen rozhodl pro návrat a angažmá v Bohemians, jenže po premiéře proti Hradci Králové ho srazilo zranění.

„Nepříjemné natolik, že se musel delší čas léčit a doktoři nechtěli ani slyšet, že by mohl trénovat s balónem. Všechno zlé bylo ale pro něco dobré, protože alespoň dohnal kondici," připomněl trenér klokanů.

„Necítím se špatně, ale ještě to není ono. Hlavně herní zatížení a rytmus mně schází. Ale co bych chtěl, když trénuji naplno teprve od minulé středy," uvědomuje i Berger, že návrat do sestavy nebude jednoduchý.

Zatím do ní jen nakoukl. V předchozím kole proti Dukle na tři minuty, teď doma proti Příbrami na třiatřicet. „Dostane se do toho," věřil Koubek a proto ho na trávník za bezgólového stavu poslal.

Berger se odměnil gólem. Prvním, který v barvách klokanů vstřelil. „Něco mě bude stát, ale zaplatím rád. Porazili jsme díky němu Příbram, já navíc protrhl střeleckou smůlu, kterou jsem proti brankáři Hruškovi míval. Hrávali jsme spolu v dorostu Sparty, známe se dobře a mně se proti němu nikdy nedařilo. Až teď. Dostal jsem přihrávku od Mikuše, a i když jsem se musel vracet, balón jsem trefil. Hruška si na něj sice sáhl, ale vyrazit už ho nestačil," líčil svou trefu, kterou zápas rozhodl a řekl si tak trenérovi o další šanci. Určitě ji dostane. I proto, že v loňské sezóně nastřílel v Dukle deset branek, zatímco v barvách klokanů šlo o první trefu.

Reklama

Související témata: