Hlavní obsah

Žák půjde v derby po krku učiteli. Šilhavý začal trénovat jako Ščasného asistent

Praha

Příběh trenérského žáka a učitele napíše novou zásadní kapitolu. Zdeněk Ščasný stál u zrodu trenérské kariéry Jaroslava Šilhavého. Když Ščasný na přelomu tisíciletí přebíral Viktorii Žižkov, vzal si za asistenta Šilhavého, který jako kapitán týmu končil hráčskou kariéru. Od té doby proti sobě stáli již několikrát, dnes ale poprvé ve velkém pražském derby.

Zdeněk Ščasný před derbyVideo: Sport.cz

 
Článek

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý před derby se Spartou

David Lafata před derby

Martin Frýdek před derby

Brankář Slavie Jiří Pavlenka o Spartě před pražským derby

Slávista Jaromír Zmrhal před derby se Spartou

Poslední derby s Rosickým

Chystá se nejen derby nesmiřitelných rivalů, ale taky duel kamarádů na lavičkách. „Vztahy máme s Jardou velmi dobré, nadstandardní, což někdy mezi trenéry nebývá. Začínali jsme spolu, bylo to krásné období. Teď jsme ale soupeři," říká Zdeněk Ščasný.

Jeho Sparta tři poslední soutěžní zápasy nevyhrála, kouč je v ohrožení. Paradoxem je, že právě jeho někdejší trenérský žák by ho mohl odstřelit.

„Dvě věci, Zdeňkův případný konec a derby, bych oddělil. Náš vztah je kamarádský. Byl prvním trenérem, u kterého jsem začal asistovat, když jsem po zranění skončil ve Viktorce. Zdeněk přišel a já se stal jeho asistentem. Moje první trenérské krůčky vedl on, to by mohla být trošku výhoda. Jinak jsme spolu v pohodě," shoduje se s kolegou Jaroslav Šilhavý.

Roli hlavního trenéra oddaloval

Ščasný vzpomíná, že si již tehdy myslel, že z Šilhavého může být dobrý trenér. „Skončil jsem ve Spartě a po krátké pauze nastupoval do Viktorky. Jarda zrovna končil hráčskou kariéru a bylo naprosto logické, že se přesunul na pozici asistenta. Byl jsem hrozně rád, že jsem ho měl u sebe."

Oba se dodnes respektují. „Jarda je poctivý, pracovitý, rovný chlap. Takhle jsem ho poznal už tenkrát ve Viktorce," říká Ščasný.

Roli hlavního trenéra Šilhavý oddaloval. „Jarda se jí dlouho bránil. Pořád tam bylo nějaké ale, necítil se. Našel ovšem správný čas. Jeho působení v Liberci bylo vynikající," poukazuje jeho protějšek.

Dlouho se učil i ve Spartě

Pikantní je, že Šilhavý jako asistent a trenér juniorky téměř pět let působil ve Spartě. Fanoušci Slavie ho ale dál berou za výhradně sešívaného, za červenobílé přece hrával.

„Když jsem se teď do Slavie vracel jako trenér, působení ve Spartě jsem nijak nepřipomínal. Vím, že zarytí sparťani nebo slávisti jsou apriorně proti každému, kdo projde druhým klubem," usmívá se.

„Já hrál pouze za Slavii, jako trenér se však těžko můžete upínat jenom k jednomu klubu. Když vás vyhodí, tak co? Čekat, až se zase uvolní místo a vzpomenou si...? Jsem rád, že jsem ve Spartě prodělal zkušenost s evropskými poháry, je k nezaplacení. Věřím, že nás čeká i teď v Edenu, protože vím, co to bylo za zážitky."

Šilhavý začal ve Slavii remízou v Teplicích, potom jeho tým zdolal Liberec. A hned jako třetí utkání přichází derby.

Může žák překonat učitele?

„Pod Jardou už nehrají na klasické dva útočníky, trochu se změnil způsob hry krajních záložníků. Přináší tam svůj rukopis," všímá si Ščasný. „On mě ale taky dobře zná, takže se nijak nepřekvapíme. Pokud chceme uspět, musíme podat podstatně lepší výkon než s Boleslaví a navázat na výkon ve Zlíně - a ještě ho vylepšit," přeje si Ščasný.

Jeho Sparta doma bere roli favorita. „Říká se, že derby favorita nemá, je to skutečně specifický zápas. Sparťanské mužstvo je však na rozdíl od nás pohromadě už dlouhou dobu, je sehranější, my nové hráče teprve zapracováváme. Navíc se měnil trenér... V tomhle má Sparta trošku navrch. Je kritizovaná za poslední výsledky, ale pořád má obrovskou kvalitu," poukazuje Šilhavý.

Jako hráč dokázal v derby skórovat. „Vstřelil jsem dva góly a vždycky přinesly remízu. Na Bohemce Petru Koubovi na 1:1, ve starém Edenu pak Honzovi Stejskalovi na 3:3. To si pamatuju živě," směje se nový kouč Slavie.

Může dnes žák překonat učitele? „Nechci předbíhat. Chceme být pokorní, věřím, že derby odpracujeme a fotbal bude dobrý," přeje si Šilhavý.

Zápas 8. ligového kola Sparta - Slavia se hraje od 15:30, přímý přenos vysílá O2 TV Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: