Hlavní obsah

Sparta - Slavia 0:2Sešívaní po osmi letech dobyli Letnou, chaotická Sparta v derby propadla

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Mešanovič 0 : 1
79. Zmrhal 0 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Když jim bývalo nejhůř, duelem s největším rivalem si pomohli. Fotbalisté Sparty však i tuto jistotu ztratili. Ve 286. derby podali chaotický výkon, Slavia je přehrávala a v utkání 8. ligového kola zaslouženě zvítězila 2:0 - a to ještě domácí gólman Koubek chytil penaltu. Sešívaní tak v lize dobyli Letnou poprvé od října 2008. Čtvrtá Sparta ztrácí na vedoucí Zlín již pět bodů, Slavia se zápasem k dobru už je pátá. Letenští fanoušci si po čtvrtém soutěžním zápase bez výhry žádají odchod kouče Ščasného...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha (zleva): Muris Mešanovič, Antonín Barák, Milan Škoda a Jiří Bílek oslavují vítězství nad Spartou.

Článek
Fotogalerie

Pohled do zápisu potvrdil setrvalý stav. Letenský navrátilec Rosický nebyl ani v sestavě, ani na lavičce. Stejně tak si na své další derby musí počkat slávista Švento, který také ještě není v pořádku. Nákladnou posilu Van Kessela pak kouč Šilhavý nechal mezi náhradníky.

Sparta měla v tabulce co dotahovat a začala aktivněji. Po prvním rohovém kopu hlavičkoval Šural nepřesně, pak se ale rozehrála Slavia a rychle získala půdu pod nohama. První vzrušení nastalo ve 20. minutě, když letenský kapitán Lafata ve vápně stáhl za dres k zemi Frydrycha, rozhodčí Příhoda však jasnou penaltu neodpískal.

Ani penalta skóre nezměnila

Po půlhodině musel ze hřiště slávistický kanonýr Škoda, který nerozchodil srážku s Costou z úvodu zápasu. Sparta chtěla navázat na herní zlepšení z pondělního duelu ve Zlíně, nic takového však k vidění nebylo. Domácí se spoléhali na dlouhé nákopy, sešívaní si s míčem rozuměli líp. Odměnou jim byla první šance zápasu, střídající Mešanovič ovšem po Frydrychově nabídce tutovku zazdil.

V nastavení první půle mohla být Sparta za svoji chaotickou produkci potrestána. Holek zahrál ve vápně naivně rukou a tentokrát už se penalta pískala. Míč si vzal Mešanovič - a nechal vyniknout brankáře Koubka, který jeho nemastnou neslanou střelu vyrazil. Zatímco Hušbauer se vztekal, protože na penaltu si asi věřil, kouč Šilhavý i kapitán Bílek nešťastného exekutora hned při odchodu do kabin chlácholili.

Mešanovič se dočkal, přidal se Zmrhal

Po zahájení druhého poločasu bylo derby dvakrát přerušeno. Nejprve kvůli dýmovnici a poté kvůli zásahu policie ve slávistickém kotli. Po obnovení hry si šance dál vytvářeli sešívaní. Zmrhal na Barákův centr nedosáhl a další Mešanovičovu příležitost znovu vyrazil Koubek.

V 62. minutě se však Slavia dočkala. Barák trefil tyč, nikdo z domácích si odraženého míče nevšímal a Mešanovič ho konečně dopravil do sítě.

Rozložená Sparta si musela kalich hořkosti dopít až do dna. Holek další tragickou minelou připravil rivalovi šanci, Zmrhal jí nepohrdl a stejně jako před rokem v podzimním derby skóroval.

Fotbalová liga - 8. kolo:
Sparta Praha - Slavia Praha 0:2 (0:0)
Branky: 62. Mešanovič, 79. Zmrhal. Rozhodčí: Příhoda - Nádvorník, Paták. ŽK: Costa, M. Kadlec, Lafata, Frýdek, Čermák (všichni Sp.). Diváci: 18 397.
Sparta: Koubek - Karavajev (64. Čermák), Mazuch, Costa (36. Holek), M. Kadlec - Dočkal, Frýdek - Juliš (46. Mareček), V. Kadlec, Šural - Lafata. Trenér Ščasný.
Slavia: Pavlenka - Frydrych, Bílek, Deli, Bořil - Ngadeu - Mingazov (66. Mihalík), Hušbauer, Barák (86. Ščuk), Zmrhal - Milan Škoda (31. Mešanovič). Trenér Šilhavý.
Program 8. kola ePojisteni.cz ligy:
Pátek
Jablonec - Mladá Boleslav 1:2
Branky: 63. Tecl - 9. Mebrahtu, 75. Přikryl
Sobota
Dukla - Brno 4:2
Branky: 11. a 68. Štetina, 1. Beauguel, 64. Juroška - 36. a 46. Michal Škoda.
Hradec Kr. - Zlín 0:2
Branky: 36. Diop, 90. Vukadinovič.
Slovácko - Jihlava 1:1
Branky: 67. Havlík - 45. Ikaunieks.
Bohemians 1905 - Příbram 1:0
Branka: 84. Berger.
Teplice - Plzeň 0:1
Branka: 42. Bakoš.
Neděle
Sparta - Slavia 0:2
Branky: 62. Mešanovič, 79. Zmrhal.

Reklama

Související témata: