Hlavní obsah

Omlouvám se všem ženám, chyba vyvolala emoce, píše Koubek. Sparťané zkrotli, trestu asi neuniknou

Praha

Zařadili zpátečku. Ostřejší výroky v třaskavé pozápasové atmosféře vyměnili za omluvy. Alespoň tedy Tomáš Koubek. Brankář fotbalové Sparty na sociální síti vysvětloval svůj výrok na adresu asistentky rozhodčího Lucie Ratajové. A omluvil se za to, že po nedělním utkání v Brně, kde letenský celek remizoval 3:3, prohlásil, že ženy by měly zůstat u plotny a ne rozhodovat mužský fotbal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Sparty Tomáš Koubek.

Článek

Koubek - a nejen on - velmi podrážděně reagoval na situaci z nastavení, která předcházela vyrovnávacímu gólu Zbrojovky. Ratajová při něm přehlédla ofsajdové postavení střílejícího Aloise Hyčky. "Včera v Brně vznikla chyba, která vyvolala spoustu emocí...," popisuje situaci reprezentační gólman na Facebooku. Zjevně tedy trvá na tom, že sudí chybovala, ale jinak svá slova mírní.

Lekl se možného trestu, který za obdobné projevy přichází? Disciplinárka se má záležitostí zabývat ve čtvrtek. Koubek a s ním i Vácha, který se "rozjel" na Twitteru, podle všeho postihu neuniknou.

"Já ihned po zápase řekl větu, která mě mrzí a za kterou bych se chtěl všem ženám omluvit," uvedl Koubek. "Nebyla míněna šovinisticky, můj výrok byl mířen na konkrétní osobu a konkrétní situaci, která v zápase vznikla. A naopak já svoje holky miluju a chci, aby v životě dokázaly něco, na co budeme pyšní," dodal pod fotografií partnerky s dcerou.

Podobně jako Koubek se k situaci kriticky vyjádřil také záložník Sparty Lukáš Vácha, který se momentálně zotavuje po operaci kolena. Na Twitteru napsal výmluvný vzkaz Ratajové:  "Ke sporáku...".

Také on později připojil omluvu. "Tento komentář byl směřován ke konkrétní chybě, která ovlivnila výsledek zápasu, nikoli na žádné jiné ženy," uvedl. "Pokud se to některých dotklo, rád bych upřesnil, že to nebylo myšleno nijak šovinisticky. Ženy v mužských funkcích podporuji a ženskému fotbalu také fandím," přidal Vácha.

Hráči se většinou k ženám-rozhodčím na hřišti chovají vlídněji než k mužům, nicméně i ostřejší výroky směrem k nim nejsou ve světě fotbalu výjimečné.

Před časem v Německu si Kerem Demirbay ještě jako hráč druholigového Düsseldorfu po vyloučení pustil pusu na špacír a vyčinil rozhodčí Bibianě Steinhausové. Přesný obsah sdělení nebyl znám, ale bylo to zjevně cosi ve smyslu, že ženy rozhodně nemají v chlapském fotbale místo.

Následný trest za atak blonďaté sudí na sebe nenechal dlouho čekat. Od svazových orgánů Demirbay dostal pětizápasový flastr. Tři utkání natvrdo, dvě jako podmínku.

Düsseldorf se bránil odvoláním, leč přispěchal i se svým vlastním trestem, který tak nějak měl usměrnit fotbalistovo smýšlení o působení žen ve fotbale. A o rovnoprávnosti.

Vedení klubu mu s ďábelskou zlomyslností - anebo snad pro obměkčení svazových orgánů - nařídilo, aby pískal zápas mladých fotbalistek.

Kolem vcelku bezvýznamného střetnutí byl v Německu docela poprask. Faktu si povšimla média. Chvílemi poněkud otráveně se tvářící Demirbay, dnes už hráč Hamburku, v kabátě coby rozhodcovský laik krotil na hřišti hejno holek. „Fortuna se vyrovnává s tím, když mladý hráč udělá chybu," objevil se stručný komentář s příslušnými fotografiemi na Facebooku.

Sparta zatím k ničemu takovému nesáhla.

Reklama

Související témata: