Hlavní obsah

Radní schválili memorandum, které umožní odkup stadiónu Ďolíček

Praha

Radní hlavního města dnes schválili memorandum, které umožní odkup fotbalového stadiónu Ďolíček ve Vršovicích. Počítá s vytvořením pracovní komise ze zástupců hlavního města a Prahy 10, která bude jednat o dalším rozvoji okolí stadiónu, na němž hraje prvoligový klub Bohemians 1905. Schválení memoranda musí ještě ve čtvrtek potvrdit městské zastupitelstvo. Novinářům to dnes řekli zástupci všech koaličních stran ve vedení města na tiskové konferenci po jednání rady.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 v Ďolíčku.

Článek

"Dohodli jsme se, že memorandum předložené Prahou 10 nakonec přijmeme, byť mělo jeho schvalování pro nás trochu nepříjemný průběh," řekl radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO). Městská část totiž poslední verzi memoranda, kde stanovuje další podmínky, s hlavním městem neprojednala.

Hlavní město chce stadión od soukromého majitele, společnosti Bohemians Real, odkoupit za téměř 140 miliónů korun, což městská část podporuje. Podmínkou je ale vrácení sousedního pozemku, který Praha 10 spravuje a provozuje na něm parkoviště, hlavnímu městu.

Začátkem září zastupitelé Prahy 10 schválili memorandum, v němž si stanovili další podmínky jako zachování parkovacích míst, koridoru kolem Botiče nebo vybudování náměstíčka v případě zástavby pozemku. Vrácení pozemku městu musí schválit zastupitelstvo Prahy 10, pak bude magistrát jednat o odkupu stadiónu s majitelem.

O převodu se jedná už od roku 2011 a ligovým fotbalistům způsobuje nejistota ohledně stadiónu značné potíže. Majitel stadiónu, společnost Bohemians Real, má s fotbalovým klubem Bohemians Praha 1905 uzavřenou nájemní smlouvu do konce soutěžního ročníku 2016/17.

Stadión chtěla nejdříve koupit městská část, minulé vedení Prahy s tím ale nesouhlasilo. Městská část se s majitelem proto chtěla na ukončení kupní smlouvy dohodnout, nakonec ji jednostranně vypověděla.

Reklama