Hlavní obsah

V Česku ubývá fotbalových kanonýrů a gólů

PRAHA

Gambrinus lize chybějí góly, tedy koření, kvůli němuž především chodí diváci na fotbal. Současný průměr necelých 2,4 gólu na utkání je žalostně málo. Ve 104 ze 177 dosud odehraných zápasů padly dvě a méně branek. Nelze se tedy divit, že v součtu s nepříznivým počasím a předváděnou obrannou hrou se fanoušci do hledišť stadiónů nehrnou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Horst Siegl (vpravo) stále působí v české lize.

Článek

Hlavním důvodem úbytku kanonýrů a tím i gólů jsou však odchody hráčů. Dnes i takových, kteří nemají za celé působení v lize na kontě ani 25 branek. V nejvyšší soutěži už působí jen jedenáct hráčů, kteří dokázali v jedné sezóně nastřílet alespoň deset gólů.

Tuto jedenáctku tvoří Aleš Pikl a Horst Siegl z Mostu, Stanislav Vlček ze Slavie, Radek Divecký z Příbrami, Radim Holub z Mladé Boleslavi, Filip Dort z Liberce, Robert Vágner z Plzně, Pavel Verbíř z Teplic, David Lafata z Jablonce, Jiří Kowalík ze Slovácka a Luděk Zelenka z Brna. Siegl je v první lize jediným aktivním členem Klubu kanonýrů a společně s Kowalíkem jen oni dva získali v minulosti titul krále ligových střelců.

S výjimkou Dorta a Lafaty se jedná převážně o třicátníky a starší borce... Vzhledem k odchodům i těch hráčů, kteří v lize jen naznačí, že se dokáží trefit, prakticky nehrozí, že by doma nějaký fotbalista dosáhl stovky prvoligových gólů.

I ve fotbale jsou peníze na prvním místě. Kluby je shánějí kde se dá a prodej hráčů z nejvyšší soutěže do zahraničí je velmi dobrým zdrojem.

Půjdou i další

"V zahraničí je zájem především o střelce. Ti se prodávají nejlépe. I když směrem na západ od našich hranic trhy určitým způsobem stagnují nebo jsou menší, otevřely se nové směrem na východ. Lze tedy předpokládat, že odejdou další hráči a zase především ti, kteří umějí nebo mají předpoklady dávat góly," nabídl Právu vysvětlení zkušený hráčský agent a šéf Sport Investu Pavel Zíka. Právě jím vedená agentura tak říkajíc otevřela cesty do Turecka, Ruska, ale také Skotska.

Z osmi králů střelců samostatné nejvyšší soutěže hrají doma jen dva (Kowalík a Siegl). Další dva už skončili (Drulák a Tuma), ale čtyři střílejí góly v zahraničí (Lokvenc - Salcburk, Štajner - Hannover, Heinz - Galatasaray a Jun - Besiktas). Za lepšími podmínkami, ale ne vždy za lepším fotbalem, odešly i další kanonýrské či útočnické hvězdy a hvězdičky. V cizích službách působí na dvě desítky hráčů, kteří doma stříleli góly.

Kromě jmenovaných například Koller - Dortmund, Baroš - Aston Villa, Pacanda -Innsbruck, Svěrkoš - Hertha Berlín, Šmicer - Bordeaux, Vachoušek - Austria Vídeň, Pospíšil, Bednář a Skácel -Hearts, Ruman - Míšeň, Kincl - Rapid Vídeň, Šírl - Petrohrad, Wagner - Mattersburg, Nezmar - Ružomberok, Meduna - Manisaspor...

Exodus v přestupovém termínu

Doslova exodus ofenzivních fotbalistů nastal v zimním přestupovém termínu. Odešli všichni tři nejlepší střelci po podzimní části ligy. Michálek, Šenkeřík i Hološko zamířili do Turecka, kam přestoupil i Mašek, patřící rovněž ke kvalitním českým útočníkům. Pouze ostravský Papadopulos šel opačným směrem do Leverkusenu a Stracený do Hearts, kde ale hraje za rezervu. Navíc odcházejí i kreativní záložníci, vytvářející gólové šance, ale také schopní sami zakončit, jako sparťan Zelenka do Manisasporu nebo příbramský Koloušek do Innsbrucku.

Čelo ligové střelecké tabulky tak tvoří nejen hráči, kteří mají útočení a střílení branek v "popisu práce", ale drží se v něm i záložníci a dokonce defenzivní! V tomto ročníku hrozí nejhorší gólová bilance nejen v historii samostatné české ligy, ale i československého fotbalu. Na titul krále střelců možná nebude třeba překonat ani hranici deseti branek. To by však byla pro ligové kanonýry skutečná potupa...

Reklama