Hlavní obsah

Před derby panuje pohoda, ale na hřišti to bude válka

PRAHA

Úsměvy, vtípky, dobrá nálada. Neřekli byste, že u stolu sedí nesmiřitelní rivalové. Před sobotním 263. derby pražských "S" uspořádaly oba celky společnou tiskovou konferenci. V malostranském hotelu Aria tak vedle sebe usedli trenéři a kapitáni Sparty a Slavie. Přestože byla uvolněná atmosféra, napětí před sobotním duelem bylo cítit.

Článek

"Mezi námi aktéry to není tak vypjaté. Ale na hřišti to při zápase bude válka, to je jasné," vysvětlil situaci sparťanský trenér Stanislav Griga.

Na podzim Slavia svého tradičního rivala na Strahově smetla 4:1 a po šesti letech tak v lize Spartu porazila. S blížícím se sobotním výkopem i díky mediálním přestřelkám atmosféra houstne. "Sparťané těžko nesli podzimní porážku, možná proto je to teď trošku mediálně vyhecovanější," říkal trenér Slavie Karel Jarolím.

Vzpomínky na porážku z října má v hlavě i kouč Sparty. "Derby je pokaždé zvláštní zápas, má svoji historii, atmosféru...Navíc po podzimní prohře máme soupeři co vracet. Podobně krutou porážku jsem zažil ještě jako trenér slovenské reprezentační jednadvacítky, když jsme dostali čtyřku ve Švédsku. Ale v lize to bylo ještě umocněné tím, že se jednalo o Slavii," zavzpomínal slovenský trenér.

Jak dopadne derby?
Tipujte v anketě Sport.cz!

Oba celky nemohou nastoupit v nejsilnější sestavě, ať už kvůli disciplinárním trestům nebo zdravotním komplikacím. "Kvůli kartám nemůže hrát Drobný, jinak by měli být všichni k dispozici," popsal stav sparťanského kádru Griga. "My kvůli kartám budeme hrát bez Hrdličky a asi i Fořta, nebude hrát ani Švento, který má zdravotní problémy. Ostatní se snad dají do kupy," doplnil Jarolím.

Sparta měla na podzim obrovské problémy v obraně, inkasovala nejvíce gólu z celé ligy. Na jaře se situace obrátila. Sparta v šesti jarních zápasech inkasovala jen čtyřikrát, ale pro změnu to skřípe v ofenzívě. Poslední dvě kola letenští marně hledali cestu do branky soupeře. "Nesmíme ale podcenit jediný moment v obraně, hrát naivně jako v Boleslavi," zavzpomínal na debakl po katastrofálním defenzivním výkonu a prohře 1:4 Karel Jarolím.

Griga chce zlepšit trenérskou bilanci proti Slavii

Oba trenéři mají za sebou spoustu ligových utkání během aktivní kariéry, v derby se utkali už i jako trenéři. "Vždycky jsme tahali za kratší konec, ale ve svém posledním derby jako hráč jsem vstřelil vítězný gól, můj jediný proti Spartě," zavzpomínal na srpen 1991 a výhru 1:0 z Letné Karel Jarolím. "Jako hráč jsem měl lepší bilanci já, ale teď jako trenér jsem na tom hůř. Takže to chci samozřejmě zlepšit," kontroval Stanislav Griga.

V pořadí už 263. derby mezi Spartou a Slavií startuje v sobotu ve 14:25, přímým přenosem jej vysílá televize Nova.

Reklama

Související témata: