Hlavní obsah

Slávistu Pitáka na současné Spartě nic neštve

PRAHA

V pohodě se na sobotní derby chystají fotbalisté pražské Slavie. Nenáviděný soupeř se jim dívá na záda s jedenáctibodovým odstupem a těžko sešívané barvy v současném ročníku předstihne. Navíc má Slavia k dobru drtivé vítězství z podzimního vzájemného zápasu. "Na současné Spartě mě nic neštve, jsme v klidu před nima," pochvaloval si ve čtvrtek kapitán Slavie Karel Piták.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Karel Piták (vlevo) je před derby v pohodě - archivní foto.

Článek

Ten kvůli disciplinárnímu trestu na podzim u destrukce Sparty na Strahově chyběl, vynahradit si to chce v sobotu na Letné. "Ještě nikdy jsem ligové derby se Spartou nevyhrál a je na čase to změnit," varoval protivníka na společné tiskové konferenci před sobotním ligovým šlágrem.

Součásti 24. kola je i zápas vedoucího Liberce s druhými Teplicemi, severočeské derby ale nemá takový zvuk jako už 263. pokračování velkého pražského derby. "Na něj se těší celá republika, bude skvělá atmosféra, což všechny ještě víc vyhecuje," připomíná Piták skutečnost, že na zápas bylo podle stránek Sparty ve čtvrtek večer už prodáno přes 16 tisíc vstupenek.

Jak dopadne derby?
Tipujte v anketě Sport.cz!

Sparta je ve složité situaci. Aby se probojovala na důstojnější příčky, potřebuje nutně bodovat, navíc ještě nikdy v české lize neprohrála se Slavií oba zápasy v sezóně. "Byla by to dvojnásobná radost, hlavně vyhrát na Letné by bylo krásné," zasnil se lídr Slavie nad možným dvojnásobným triumfem v ročníku.

Letenský klub má ale v posledních utkáních notně zvlhlý střelecký prach, po dvougólovém vítězství v Ostravě v posledních dvou kolech nevstřelil jediný gól. "Na druhou stranu zase góly nedostává. Ale soupeři je moc neprověřili. Týmy proti nim jen brání, my budeme hrát jinak," slibuje ofenzivnější pojetí šestadvacetiletý záložník.

Na titul nemyslí

Sparta před zápasem mění zaběhlý rituál, i z pověrčivosti zrušila předzápasové soustředění. Slávisté jej naopak absolvují. To si ale rodák z Hradce Králové spíše pochvaluje. "Mám doma malého syna Eliáše, tak bych se stejně moc nevyspal," upozornil slávistický kapitán na čerstvý přírůstek do rodiny.

V případě úspěšně zvládnutého derby by ztráta na první příčku činila jen šest bodů, což není nedostižný náskok. Nad stíháním lídra z Liberce ale slávisté nepřemýšlejí. "Vnímáme to, že v případě výhry by byla ztráta jen šest bodů. Ale uvidí se až po derby, jak ho zvládneme," ukončil spekulace na téma titul Karel Piták.

Reklama

Související témata: