Hlavní obsah

Sparta i Slavia slibují v derby útočný fotbal a vítězství

PRAHA

Sobotní 263. derby slavných pražských S (149. ligové) by mělo nabídnout fanouškům kvalitní útočný fotbal. Trenéři a hráči Sparty i Slavie slibují těm svým vítězství. Jedenáctibodový rozdíl ve prospěch hostí a zcela odlišné starosti obou soupeřů prý v tradičně vyhecované bitvě nehrají roli. Rozhodčí Šedivý zápas na vyprodané Letné zahájí před kamerami TV Nova ve 14.25 h.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

V posledním vzájemném měření sil vyhráli fotbalisté Slavie nad Spartou 4:1.

Článek

Slavia může v případě vítězství víc pomýšlet na titul nebo alespoň druhou příčku. Sparta chce ziskem tří bodů chytit konečně dech. Zatímco domácím bude chybět jen stoper Václav Drobný, hosté postrádají potrestaného střelce Pavla Fořta, distanc má i záložník Tomáš Hrdlička a pro zranění chybí jeden z hlavních strůjců podzimního vítězství Dušan Švento.

Sivok s rivalem ještě neprohrál

"Výhra v derby vždycky dodá hráčům sebevědomí," zdůraznil kapitán Sparty Tomáš Sivok, který proti Slavii dosud nastoupil čtyřikrát a nikdy neprohrál. "Věřím, že vyhrajeme, jsme nažhavení. Opačný výsledek by mě velice zklamal. Vždyť to je největší zápas ligy za půl roku a není podstatné, jaký je mezi soupeři bodový rozdíl," tvrdil Sivok.

Podle něj má Sparta Slavii co oplácet. "Slavii nemám rád, štve mě už to, že je před námi, ale na podzim vyhrála zaslouženě. O to máme větší motivaci. Prémie za vítězství mě nezajímají, proti Slavii bych hrál i zadarmo, hlavně ji chci porazit," dodal.

Jak skončí 263. derby pražských 'S'?
Hlasujte v anketě pod článkem.

"Podzimní krutá prohra bolela. Oba týmy se od té doby změnily. My lépe bráníme, ale na jaře nedáváme góly. Na to jsme se v přípravě zaměřili. Jako trenér jsem derby nevyhrál a chci to napravit. Tenhle mimořádný zápas je vždycky válkou, ale oba soupeři se v ní respektují. Určitě udělají všechno pro vítězství," dodal kouč domácích Stanislav Griga.

Slávisté jsou nyní před derby narozdíl od let minulých v daleko větším klidu. "Je dobré, že máme takový náskok," řekl kapitán Karel Piták. Sám ještě nikdy derby nevyhrál, na podzim nastoupit nemohl. Těší se na vyprodanou Letnou. "Každému se před plným stadiónem hraje lépe. Lidi uvidí výborný zápas, těší se na to celá republika. Jdeme do boje s klidnými hlavami."

Trenérův syn je optimistou

Spartě se v posledních zápasech nedaří střelecky, ale slávisté na to rozhodně nespoléhají. "Na druhou stranu ty góly ani nedostávají. My tam ale nebudeme chtít hrát na 0:0 jako většina ostatních týmů. Chceme se prát ofenzívním fotbalem o tři body," prohlásil Piták, podle něhož není derby pro Slavii zápasem jara. "Doufám, že tím bude poslední kolo v Jihlavě a budeme v něm mít o co hrát."

Trenér Karel Jarolím přiznal, že měl z vysoké podzimní výhry dvojnásobnou radost. "Jako trenér jsem vedl Slavii v derby dvakrát. V roce 2001 jsme na Letné remizovali 4:4 a teď na podzim vyhráli. Ten poslední zápas nesli sparťani hodně těžko a byl bych rád, kdybychom našim fanouškům udělali znovu radost," řekl kouč a k případným vyhlídkám na titul dodal:

"Koncentrujeme se jen na nadcházející zápas a co bude dál, necháme osudu." Od posledního vítězství Slavie na Letné uplynulo již třináct let. "Chtělo by to změnit, věříme si," přidal záložník Lukáš Jarolím, trenérův syn.

Reklama

Související témata: