Hlavní obsah

Jarním králem fotbalové Prahy je Sparta

Dvanácté vítězství v derby pražských 'S' v historii samostatné české ligy vybojovali v sobotu fotbalisté Sparty. Nad odvěkým rivalem ze Slavie vyhráli na prosluněné Letné před více než dvaceti tisíci fanoušky 2:1. Branky domácích zařídili Pospěch a Slepička, za červenobílé snížil Vlček. Spartě se podařilo oplatit soupeři porážku z podzimu, kdy ji Slavia rozstřílela 4:1.

Článek

Trenér Slavie Karel Jarolím poslal na hrot útoku místo potrestaného Fořta Gaúcha, kouč Sparty Stanislav Griga postavil do stoperské dvojice k Řepkovi místo absentéra Drobného Slováka Haneka. Domácí začali zápas aktivněji a agresivní hrou drželi míč převážně na svých kopačkách. První šanci viděla zaplněná Letná po hlavičce Řepky, brankář Vorel si ale poradil, stejně jako se střelou Pospěcha z otočky.

Po čtvrthodině hry slávisté zaskočili sparťanskou obranu, která kompletně zaspala při průniku Jandy, střelu mířící za záda vyběhnutého Blažka ale stačil uklidit míč do bezpečí Zabavník. Slovenský reprezentant se o chvíli později ocitl ve stoprocentní šanci, po Matušovičově přiťuknutí ale minul míč před odkrytou brankou Slavie.

Převahu Sparta nakonec přece jen přetavila v první gól. Šimák centroval v 31. minutě při standardní situaci do šestnáctky Slavie, odražený míč přistál na prsou neobsazeného Zd. Pospěcha a letenský útočník nekompromisně zakončil. Vedení domácích pak mohl zvýraznit Zabavník, jeho hlavička po Šimákově centru ale zamířila těsně mimo.

S blížící se přestávkou hru kouskovaly nepřesnosti a fauly, fotbalovou tečku za prvním dílem derby udělal Šimák, jehož přímý kop zamířil těsně nad břevno branky Slavie.

Červené na obou stranách

Deset minut po začátku druhého poločasu oslabil Spartu gólman Blažek, který musel po chybě obrany vystartovat proti osamocenému Jandovi a po ostrém střetu viděl červenou kartu. Do sparťanské branky se tak nastěhoval náhradník Grigar a hřiště opustil Matušovič. Sparta i v deseti pokračovala v útočení, v nadějné pozici se ocitl Pospěch, jeho střela ale mířila nad břevno Vorlovy branky.

Slavii se ani v početní výhodě nedařilo dosáhnout vyrovnání, v 74. minutě se navíc síly na hřišti vyrovnaly, když sudí ohodnotil červenou kartou Dosoudilův zákrok na pronikajícího Pospěcha. Slavia pak byla blízko gólu po minele Řepky, Grigar ale Vlčkovu střelu efektně zlikvidoval.

Už se zdálo, že domácí zvítězí nejtěsnějším rozdílem, když slávistického gólmana zaskočil přesnou ranou střídající Slepička. Slavia se ale nevzdala a záhy snížil Vlček. Hned z dalšího protiútoku Sparty se ocitl v nadějné pozici Šimák, jeho rána ale mířila vedle.

Sparta Praha - Slavia Praha 2:1 (1:0)
Branky: 31. Pospěch, 86. Slepička - 88. Vlček. Rozhodčí: Šedivý - Wilczek, Kordula. ŽK: Kadlec, Řepka, Slepička - Janda, Krajčík, Piták. ČK: 54. Blažek - 73. Dosoudil. Diváci: 20.318.
Sparta: Blažek - Zabavník, Hanek, Řepka, Kadlec - Kisel (90. Kóňa), Sivok, Šimák - Pospěch, Došek (83. Slepička), Matušovič (54. Grigar). Trenér: Griga.
Slavia: Vorel - Krajčík, Dosoudil, Suchý, Aračič (64. Hubáček) - Piták, L. Jarolím, Holeňák (77. Kalivoda), Janda (82. Černý) - Vlček, Gaúcho. Trenér: K. Jarolím.
TABULKA

Reklama

Související témata: