Hlavní obsah

Čerstvě prvoligovou Plzeň povede Cipro

PLZEŇ

Trenér František Cipro povede fotbalisty Viktorie Plzeň v prvním roce po jejich návratu mezi prvoligovou elitu. U týmu vystřídá Zdeňka Michálka, který na vlastní žádost odchází k plzeňské mládeži. Funkcionáři Viktorie se dnes se zkušeným koučem dohodli na roční smlouvě s roční opcí.

Foto: archiv

Trenér František Cipro.

Článek

"Na dnešním jednání jsme se s panem Ciprem domluvili na roční spolupráci, ve smlouvě bude též zakotvena roční opce. K podpisu smlouvy však ještě dnes nedošlo, to se uskuteční až příští týden," potvrdil informaci sportovní ředitel Viktorie Štěpán Philipp.

Cipro se vrátí do první ligy po desetiměsíční pauze. Počátkem loňského září totiž opustil nečekaně funkci hlavního kouče Teplic, kterou zastával od roku 2001. Na prvoligový fotbal se ale už znovu těší, zvlášť během jara o něm získal velký přehled. "Viděl jsem tolik fotbalových zápasů, jak dlouho předtím ne. Sledoval jsem zápasy v zahraničí i tuzemsku, druhou ligu nevyjímaje," popsal Cipro, jak trávil dny bez stálého angažmá.

Na fotbalovou nečinnost dříve nebyl příliš zvyklý a přiznal, že Plzeň byla jednou ze čtyř možností, kam mohl v létě zamířit. "Nabídky trénovat v Plzni si vážím, ostatně patří mezi tradiční fotbalová města a má ideální podmínky k tomu, aby se zde hrál dobrý fotbal. I zázemí klubu, které jsem si dnes už prohlédl, zaznamenalo velké proměny," pochvaloval si podmínky, které ho ve Štruncových sadech čekají.

V lize se Plzeň neztratí

Plzeňský celek viděl v akci v posledních dvou duelech a potvrdil slova dalších odborníků, že svým projevem by se v první lize určitě neztratil. "Problémy se záchranou by určitě neměli," uvedl. Současně však dodal, že i tak by se měl kádr Viktorie posílit. "Je tu hodně hráčů, kteří ligu nehráli vůbec, nebo z ní vypadli v posledních letech. Potřebovali bychom zkušené fotbalisty, nejlépe do každé řady jednoho," poodhalil své plány.

I on si však uvědomuje, že současná ekonomická situace v českém i zahraničním fotbale příliš velkým přestupům nepřeje. "Hodně hráčů má dlouhodobé smlouvy, ale snad se nám podaří nějaké přivést," přál si nový plzeňský trenér.

Cipro byl během své trenérské kariéry takřka výlučně spojován se Slavií Praha, ale do první ligy už kdysi přivedl Brno, dva roky pak působil na Kypru, tři roky v Blšanech. Nejúspěšnější období zažil ale až ve Slavii. S červenobílým týmem dokázal v roce 1996 po sedmačtyřicetileté pauze vrátit do Edenu mistrovský titul. V roce 1997 odešel na angažmá v Tirolu Innsbruck, krátce působil také v Linci.

Reklama

Související témata: