Hlavní obsah

Straka slibuje udržení Plzně v lize i tatarák

PLZEŇ

Sedmačtyřicetiletý František Straka ve středu převzal Viktorii Plzeň, kde nahradil v úterý odvolaného Zdeňka Michálka. Už odpoledne vedl první trénink. Smlouvu podepsal do konce jarní části ligy, ale on ani prezident klubu Ladislav Valášek nevyloučili další možnou spolupráci.

Článek

"Nečekal jsem, že se objevím v Plzni. Měl jsem dvě nabídky z bundesligy, v závěru se kluby rozhodly pro moje konkurenty. Ale oslovil mě prezident klubu Valášek, kterého znám. Řekl jsem mu, že v tom Plzeň nenechám. Pro mne to je výzva. K tomuto kraji mám vztah, dva roky jsem vojákoval v Tachově. Mám rád i Plzeň," řekl František Straka, jehož jednou podmínkou bylo korektní vypořádání Viktorie s trenérem Michálkem.

Ten by měl v klubu nadále pracovat jako konzultant prezidenta. "Pro Plzeň udělal hodně v nejtěžších dobách, je to patriot. Určitě pro klub ještě hodně udělá," zdůraznil Ladislav Valášek s tím, že v pátek by mělo dojít k dohodě.

Mužstvo zblázní

Straka je znám svými specifickými trenérskými metodami. "Každý trenér má svůj způsob komunikace. Vy tomu třeba říkáte bláznění... Svoje způsoby a rituály měnit nebudu. Tataráček? Určitě na něj dojde, ale jestli to bude už teď, před pondělním utkáním s Libercem a ve tvaru Ještědu, to nevím. Něco určitě vymyslím. Teď je pro mne prioritní toto utkání. Chtěl bych pozvat fanoušky, aby přišli a pomohli nám," říkal Straka svým tradičním emotivním způsobem vyjadřování.

"Záchrana ligy je náš prvořadý úkol. Chci z mužstva sejmout tu psychickou deku, která na něm leží. Vybudit ho a z hráčů dostat maximum, aby do toho dali i srdíčko a já jim dám hodně ze sebe. Mužstvo v sobě má potenciál. Je potřeba jim vrátit sebedůvěru. Jsou tu zkušení hráči jako Barteska, Vágner a mladíci s mezinárodními zkušenostmi i z mládežnických reprezentaci. Limberský navíc v zahraničí působil.Bude to těžká mise, ale věřím, že ji zvládneme," slíbil Straka. Na prvním tréninku podal každému hráči ruku a na tréninku byl hodně slyšet.

Spartu neřeší

V posledním kole bude hrát Plzeň na Letné, odkud byl Straka 16. prosince 2004 vyhozen. "To neřeším, teď mě zajímá první zápas. Co se tenkrát stalo už je za mnou. Vyříkali jsme si to i s panem Křetínským. Věřím, že před utkáním na Letné budeme už zachránění a klukům ze Sparty ještě o něco půjde a my jim pořádně zatopíme," přál si Straka.

Zachrání se Plzeň pod vedením Františka Straky?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Nový trenér Plzně nehodlá dělat do konce sezóny změny v realizačním týmu. "Jen k sobě přitáhnu víc Michala Petrouše jako asistenta. S těmi budu hodně úzce spolupracovat," zdůraznil Straka. Od nové sezóny by prý do Plzně mohl přijít v nějaké roli Martin Frýdek. "Po sezóně vše zhodnotíme a budeme případně jednat o Strakově setrvání, ale musíme se připravovat i na jiné varianty," uvedl Valášek.

Reklama

Související témata: