Hlavní obsah

Už bych měl mít rozum, krotí se Vácha. Dřív Spartě pomohou Kadlec či Zahustel

Praha

Vícekrát už zkrátil předpokládanou dobu rekonvalescence a nečekaně brzy se vrátil na hřiště. Zabředl tím však do bludného kruhu dlouhodobějších zranění, a tak už Lukáš Vácha stejnou chybu neudělá. Fotbalová Sparta by jeho služeb vzhledem k rozsáhlé marodce potřebovala jako sůl, záložník se však tentokrát zapojuje do tréninku s rozvahou a podle striktního plánu. Do nedělního duelu s Karvinou by naopak mohli zasáhnout Aleš Čermák, Michal Sáček, Ondřej Zahustel a Václav Kadlec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Lukáš Vácha se pomalu vrací do tréninku.

Článek

Naposledy si zahrál v září pohárový duel v Southamptonu. Zranil si tam koleno a musel s ním na operaci. Teď už zase Lukáš Vácha pod přísným dohledem kondičních trenérů a lékařů začíná trénovat i s míčem.

„Všichni vědí, že to není moje první zranění a táhne se to se mnou. Je to částečně i moje chyba, protože mi chybí trpělivost a chci být co nejdříve zpět na hřišti a pomáhat týmu v zápasech. Ne vždy si to ale dobře vyhodnotím, což bych ve svém věku měl umět a dbát na to," líčí hráč s přezdívkou Vašon na klubových stránkách.

„V tuhle chvíli máme plán, který dodržujeme, a vše jde podle něj. Kondiční trenér Tomáš Malý mi nedává nic navíc a musel mě brzdit. Neženu se za ničím, co by v tuhle chvíli bylo nereálné," ujišťuje Vácha.

Spěchat na zraněné? Chyba!

Ve Spartě samozřejmě zkoumají, proč se jim již někdy do poloviny podzimu kádr prakticky rozpadl. V jednu chvíli bylo na marodce až jedenáct hráčů! Není samo sebou, že si spoustu zranění způsobují hráči sami, bez cizího zavinění a třeba i na tréninku.

Vácha na jeden z důvodů ukázal.

„Nejspíš se projevuje víc faktorů. Na hráče jsme v některých případech hodně chvátali, dávali je do zápasů ne stoprocentně připravené. V tom třeba vidím chybu," uznává trenér David Holoubek.

„Pak jde i o to, jak se kluci sami připravují před i po tréninku. Ale sami dál pátráme, co všechno může mít na rozsáhlou marodku vliv. Už to tady jednou bylo," poukazuje Holoubek na podobný stav ze závěru jara.

Někteří marodi se už vracejí

Během reprezentační přestávky se marodka přece jen vyprazdňuje. Na nedělní ligový zápas s Karvinou by už mohli být k dispozici Aleš Čermák, Michal Sáček, Ondřej Zahustel a Václav Kadlec. Do plného tréninku se vrátili také uzdravení brankáři David Bičík a Marek Štěch.

Holoubek bude jejich služeb potřebovat o to víc, že špílmachr Bořek Dočkal dostal za vyloučení v Liberci stop na tři ligové zápasy a kvůli čtvrté žluté kartě musí jednou pauzírovat také stoper Ondřej Mazuch.

Reklama

Související témata: