Hlavní obsah

Néstor si užívá angažmá v Dukle a říká: Mám rád smažák, ale pivo mi nechutná

Zatímco řada českých fotbalistů sní o angažmá v prestižní La Lize, čtyřiadvacetiletý Španěl Néstor Albiach Roger se vydal v lednu 2013 opačným směrem. Šikovný útočník zamířil z třetiligové Xátivy do Prahy, kde si plácl s Duklou. A na Julisce se za čtyři roky vypracoval v jednu z opor týmu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Útočník pražské Dukly Néstor Albiach Roger (vlevo) v souboji s Mickem van Burenem ze Slavie.

Článek

Jak se vám v dejvickém klubu líbí?

Jsem tu spokojený. Už jsem tady zažil všechno. I vážné zranění kolena, ale všichni se mi snažili pomoct s léčbou a rehabilitací, a hlavně mi důvěřovali. Jsem jim za to moc vděčný.

Co říkáte na fanoušky Dukly? Jak se vám zamlouvají?

Při domácích zápasech bývá málo lidí, ale ti co přijdou, jsou věrní. Chodí na všechny zápasy, i na ty, které se hrají venku. A když se mi podaří s nimi mluvit, vždycky jsou potěšení, zápasy se jim líbí, ať už vyhrajeme nebo prohrajeme. Hodně nás podporují.

Jak se vůbec zrodilo vaše angažmá v české lize? Co jste o ní věděl?

Hrál jsem doma třetí nejvyšší soutěž a přišla nabídka odcestovat do Prahy a zkusit to v Dukle. Viděl jsem ve Španělsku dva nebo tři zápasy české ligy a znal několik českých mužstev. Nebo spíš jen Spartu a Slavii, a také hráče, kteří působí nebo působili v Evropě. Čecha, Nedvěda, Rosického...

Co říkáte na úroveň české nejvyšší soutěže?

Nižší kvalitu než ve Španělsku jsem očekával. Ale překvapilo mě, že jsou tu týmy, které hrají výborný fotbal, umějí to s míčem a mají dobrou fyzičku. Ve Španělsku se toho o vaší lize moc neví, české hráče tam nikdo nezná. Ale na mě zdejší soutěž udělala dobrý dojem.

Co vás v Česku nejvíce překvapilo?

Zaskočilo mě víc věcí, ale nechci je prozradit. (smích) Ale ne, vážně. Překvapilo mě, že o fotbal tady není zas tak veliký zájem, na utkání nechodí moc lidí, stadióny nejsou zaplněné. A to fotbalistovi chybí. Není to tady jako ve Španělsku, Německu nebo Anglii.

Jak se domlouváte se spoluhráči v kabině? A s kým nejvíc kamarádíte?

Mluvím většinou anglicky, česky umím pár slov. V mužstvu jsou naštěstí hodně dobré vztahy. Rozumím si se všemi, ale nejvíc s Jeanem-Davidem Beauguelem a Markem Hanouskem.

Na podzim se vám velmi daří, v lize jste se trefil už čtyřikrát. Šušká se, že o vaše služby usiluje Viktoria Plzeň...

Ano, to je pravda. Zajímají se o mě, potvrdil mi to můj agent. Ale zatím v tom nemám úplně jasno. Musím to probrat hlavně s rodinou. Rád bych si pobyt v Čechách prodloužil. Bude ale záležet na spoustě okolností. V Dukle jsem spokojený. Pokud bych od ní dostal dobrou nabídku, nemám důvod nikam odcházet.

V Česku je hodně oblíbeným sportem hokej. Byl jste se na něm podívat?

Ano, tuším na čtyřech extraligových utkáních. S přáteli, kteří za mnou přijeli na návštěvu. Viděli jsme Slavii a Spartu. Hokej se mi docela líbí, ale zas až tolik mě nenadchl.

Jak snášíte českou zimu? Na sníh asi nejste z domova příliš zvyklý...

Na ten už jsem si zvykl. Vím, že listopad, prosinec a leden to tu není s počasím nejlepší. V tuhle dobu bych byl raději doma ve Valencii, odkud pocházím... Ale s českou zimou nemám problém.

A jak vám chutná česká kuchyně?

Je moc dobrá. Už jsem vyzkoušel třeba guláš, chutná mi i smažený sýr, ten mám rád. Ale pro fotbalistu to není zrovna nejlepší strava, obsahuje dost tuků. Když si ale něco takového člověk dá jednou za týden, nic se neděje.

A co pivo?

To mi nechutná. Nepiju ho, vůbec žádný alkohol, ani když máme s kamarády nějakou oslavu. Stejně jako kávu.

Co se vám v Praze nejvíc líbí?

Když jsem před čtyřmi lety poprvé přijel, byl jsem na Hradě i na Starém Městě, vysvětlovali mi historii. Moc si toho nepamatuju, ale Staré Město mi přijde jednoduše nádherné, především večer. A Hrad, Karlův most... To jsou moc pěkná místa.

Co v Česku oproti Španělsku naopak nejvíc postrádáte?

Hlavně to lepší počasí pro fotbal. V zimě a chladu na namrzlém hřišti se člověk tolik neuvolní a to je pro svaly a klouby hodně nebezpečné. Jsem tu proto, abych hrál, a tak je počasí pro mě opravdu dost důležité.

Jak trávíte v Praze volný čas?

Mám svoje koníčky, ale tady se jim nemůžu moc věnovat. Moc rád chodím do kina, jenže tady rozumím jedině angličtině, a ani to není to samé jako vidět dobrý film v mé rodné řeči. Když je venku víc a víc zima, jsem doma, povídám si s rodinou a kamarády nebo hraju hry na počítači.

A co české holky, jak se vám líbí?

Líbí. (úsměv) Některé jsou moc hezké, stejně jako dívky ve Španělsku.

Fandíte „své" Valencii i ve španělské lize, nebo máte jiný oblíbený klub?

Samozřejmě že jí fandím, celý život. A je mým snem za ni jednou hrát.

Jste smutný, že Valencie se v této sezóně pohybuje ve spodní části tabulky?

Nejsem z toho smutný, jen mě to trochu mrzí. Valencie je velký klub s dlouholetou tradicí a historií. Určitě se zase zlepší a půjde nahoru.

Který tým podle vás letos vyhraje španělskou ligu?

Real Madrid je na tom dobře, Barcelona také, výborně hraje i Sevilla. A je tu ještě víc dobrých mužstev. Ale největší naději má Real Madrid a Barcelona. Těžko ale říct, kdo z nich letos vyhraje.

Co jste říkal na výkony Španělska na letošním mistrovství Evropy?

Poslední mistrovství nedopadlo tak dobře, jak se očekávalo. Ale je fakt, že se objevilo mnoho nových tváří, máme jedno z nejmladších mužstev a doufám, že se výsledky zlepší.

Reklama

Související témata: