Hlavní obsah

Jablonec pod novým trenérem vybojoval sedm bodů. Je to slušná bilance, míní Klucký

Jablonec nad Nisou

V první polovině listopadu 2016 oslavil fotbalový trenér Zdeněk Klucký šestapadesáté narozeniny a jeho kluboví svěřenci mu k nim symbolicky nadělili sedm bodů ze čtyř zápasů, v nichž dosud vedl Jablonec v nejvyšší soutěži. „Vzhledem k síle soupeřů je to slušná bilance,“ konstatoval Klucký v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký střelec Stanislav Tecl (uprostřed) se raduje se spoluhráči Ondřejem Mihálikem (vpravo) a Martinem Doležalem z branky proti Liberci.

Článek

První ligu jste sám hrál řadu let za Cheb, aktivní kariéru jste končil v tehdy třetiligovém Děčíně. Vzpomenete si na svoje trenérské začátky?

To vám řeknu naprosto přesně. Debutoval jsem v roce 1995 jako asistent u kouče Jirky Kotrby v Jablonci, který už byl tehdy v první lize. O dva roky později jsme už účinkovali v pohárové Evropě. Nesmírně to letí, teď je to tedy jedenadvacátá sezóna od doby, co jsem vstoupil do trenérského kolotoče.

Pokud jde o současnost, velký ohlas v Jablonci mělo vítězství vašeho týmu nad Slovanem Liberec 3:0. Můžete to porovnat s obdobím, kdy jste byl v letech 2010-2013 asistentem trenérů právě v libereckém Slovanu a zažíval jste zdejší derby z opačné strany?

Nejvíc mám v paměti libereckou výhru v Jablonci na jaře 2012. Bylo to pár kol před koncem sezóny a směřovali jsme pod vedením Jardy Šilhavého k mistrovskému titulu. Možná šlo právě o klíčový krok, který jsme pak také stvrdili. Dva góly Liberce dával tehdy mladičký Hadaščok. V sestavě zářili Šural, Rabušic, Štajner a další. Měli jsme v Liberci dobrou jedenáctku, spíše patnáctku vyrovnaných hráčů. Ten titul je maximum, co jsem mohl z trenérského nebo asistentského postu v české lize dosáhnout.

Jak si považujete čerstvého triumfu Jablonce nad sousedním rivalem?

Každé derby má svoje kouzlo a vítězství je odměnou pro trenéry i hráče. Pocházím z místního regionu a tím to víc prožívám. Tak jako jsem měl radost z tehdejších úspěchů Liberce, kde jsem pracoval, tak mě momentálně těší, že jsme s Jabloncem uznávaný liberecký Slovan porazili.

Jste spokojen s vystoupením mužstva pod vaší taktovkou?

Dopadli jsme docela dobře s ohledem na to, že jsme hráli se třemi letošními účastníky pohárové Evropy. Kromě úspěchů v Příbrami a nad Libercem hodnotím vysoko i zápas se Slavií, byť jsme nevyhráli. A mistrovská Plzeň proti nám dokázala, jak je silná.

Pro vás jsou nynější zápasy specifické tím, že jste vedl Jablonec či ještě povedete proti klubům, v nichž působí vaší trenérští kolegové, či jste v nich sám také trénoval. Jak se k tomu stavíte?

Sešlo se to tak, že jsem vyfasoval atraktivní soupeře (úsměv). Jabloneckou premiéru jsem měl na podzim v Příbrami proti jejímu koučovi Petru Radovi, s nímž jsem spolupracoval ve čtyřech ligových klubech. Pak přišla Slavia Praha s Jardou Šilhavým. V příštím kole jedeme do Teplic, kde jsem byl v letech 2007-2010 nejprve asistentem Petra Rady a po jeho odchodu k reprezentaci jsem pracoval s Jirkou Plíškem.

Vybaví se vám vzpomínky na Teplice?

Občas mi někdo připomíná, že jsem vedl Teplice jako hlavní kouč v Poháru UEFA v Izraeli proti Tel Avivu. Jirka Plíšek tehdy nemohl s námi odletět kvůli nemoci. Remizovali jsme tam, ovšem kvůli předešlé domácí prohře o gól jsme nepostoupili.

V sobotu nastoupí Jablonec v Teplicích, které minule vyhrály na Bohemians Praha 1905. Takže Tepličtí budou asi pozitivně naladění.

To my taky, když jsme vysoko porazili Liberec (úsměv). Kluci dostali dva dny volno a poctivě se připravujeme na zbývající dva zápasy podzimu. Vím, že Jablonec zbytečně poztrácel v předešlém průběhu body a budeme je chtít nějakým způsobem vybojovat zpátky.

Reklama

Související témata: