Hlavní obsah

Dobrý tým, dobrý trenér, dobrá sezóna, liboval si kamerunský Míša po první trefě v sešívaném dresu

Praha

Kupovali ho z Rumunska jako stopera, jenže v Edenu udělali z fotbalisty Ngadeua defenzivního záložníka. „I v kamerunské reprezentaci začal na tomto postu hrát, i když nevím, zda je to skutečně naší zásluhou,“ připomíná slávistický kouč Jaroslav Šilhavý, že i jeho belgický kolega na lavičce Kamerunu Hugo Broos pražskou proměnu šestadvacetiletého legionáře zaregistroval a v zápasech africké kvalifikace s Alžírskem i Zambií mu svěřil roli, jakou má ve Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Ngadeu Ngadjui ze Slavie oslavuje gól na 1:0 proti Mladé Boleslavi.

Článek
Fotogalerie

V rumunské Botosani, kde si odsloužil dva roky, nastupoval Michael Ngadeu-Ngadjui uprostřed obrany. Předtím v rezervě Norimberku rovněž.

„Cítím se lépe spíše v obraně," netají ostatně ani on sám. Jenže ve Slavii se pro něho v zadních řadách místo nenašlo, takže musel vzít zavděk černou prací v záloze. Za Dušana Uhrina, stejně jako za Jaroslava Šilhavého, který si po příchodu do Edenu usmyslel, že z něho udělá defenzivního záložníka se vším všudy..

„Operuje na velkém prostoru, osobní souboje z osmdesáti procent vyhrává, je dobrý nejen v defenzívě," vysvětluje slávistický kouč, co ho k tomuto záměru vedlo.

Do zálohy po pěti letech

„V záloze jsem dlouho nehrál. Určitě tak pět šest let. Ale i tam se cítím dobře," je pro Ngadeua, jemuž spoluhráči přezdívají Míša, podstatné hlavně to, že hraje.

„A nastupuje pravidelně, protože je pro nás hodně důležitým hráčem," připomíná slávistický trenér, že je pro něho základní sestava bez Ngadeua nemyslitelná.

„V defenzívě je pro nás nesmírně platný. A teď už i v ofenzívě," dodával spoluhráč kamerunského legionáře ve středové řadě sešívaných Jaromír Zmrhal poté, co se Ngadeu v patnáctém ligovém kole proti Mladé Boleslavi premiérově trefil v české lize a gól slavil nejprve saltem a pak tancem u rohového praporku, při němž mu asistoval jeho africký parťák Deli.

„Je to africký tanec z Pobřeží slonoviny, odkud pochází Simon, ale umíme ho oba. Proto jsme se domluvili, že jakmile někdo z nás dvou dá branku, zatančíme si," prozrazoval Ngadeu po parádní trefě přes hlavu zády k Divišově bráně.

„Takovou parádu bych od něho nečekal," uznale pronesl kouč Pražanů Jaroslav Šilhavý.

„Ale to rozhodně nebyl nejhezčí gól mé kariéry. Já ostatně nemínil vůbec střílet, měla to být nahrávka, jenže míč zapadl přesně pod břevno. Když máte šanci, musíte to zkusit a pomoct týmu. Ale i tak jsem šťastný, protože na první gól jsem ve Slavii čekal dlouho," přiznával Ngadeu a hned dodal, že v Rumunsku se mu střelecky dařilo mnohem víc. „V poslední sezóně jsem tam dal šest branek," pochlubil se.

Ctižádost mu pomáhá

V Edenu čekání na gól utnul, takže možná přijdou další trefy. „Ve hře dopředu byly zpočátku jeho výkony dost rozpačité, ale stále se zlepšuje, protože je ohromně ctižádostivý," chválí svého kamerunského svěřence Šilhavý

„Pravdou ale také je, že někdy chce herní situace řešit za každou cenu fotbalově, až to přežene. A v organizaci hry má také rezervy," připomínal trenér Pražanů.

Pro Šilhavého je ovšem důležité, že Ngadeu na sobě pracuje a stále se zlepšuje. A pro slávistického Míšu zase že pravidelně hraje.

„Dobrý tým dobrý trenér, předpoklad, aby celá sezóna byla dobrá," liboval si Ngadeu, který pod trenérem Šilhavým nepoznal v Edenu ještě porážku a pod belgickým koučem Broosem v kamerunské reprezentaci v rozbíhající se africké kvalifikaci o světový šampionát v Rusku ostatně také ne.

Reklama