Hlavní obsah

Limberský: Začátky v Plzni? Slezl jsem z traktoru, obul si kopačky a šel na hřiště

Robert NeumannSport.cz

Jako kluk měl velký sen: pomoct gólem Plzni do první ligy. Vyplnil se mu mnohonásobně, obránce David Limberský s Viktorií dobyl čtyři tituly, zahrál si Ligu mistrů i na ME. V neděli navíc vstoupil do Klubu legend, když si připsal 300. start v české lize. Jubileum mu však pokazilo zranění, vítězný duel s Brnem (2:0) dokoukal s pochroumaným kotníkem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský obránce David Limberský.

Článek

Jak vaše zranění vypadá?

Kotník mám v dlaze, aby neotékal. Bál jsem se zlomeniny, ta se naštěstí nepotvrdila. V úterý dlahu sundám, pak budu chytřejší, jestli poslední dva zápasy na podzim stihnu.

Jubileum jste tedy příliš radostně neoslavil.

Chtěl jsem odehrát celé utkání, být u vítězství na hřišti. Takhle jsem jel o půli do nemocnice, posledních deset minut jsem sledoval s berlemi u lavičky. Ale jubileum zvlášť neřeším, hlavně, že jsme vyhráli.

Vstoupil jste do Klubu legend. Cítíte se jako legenda?

Jako legenda Viktorky? To asi ano. Kdo jiný než naše úspěšná parta by mezi klubové legendy měla patřit.

Troufáte si na pokoření hranice 350. startů?

To je těžké. Když dosáhnete na třístovku, spíš koukáte jen na nejbližší zápas. Pavel Horváth má na kontě přes čtyři sta startů, pokud bych ho chtěl dohnat, jsou to čtyři sezóny. Což je balík. Snad jedině na stoperu. Ale stačí mi, že jsem ho překonal v reprezentačních startech.

Když jste s fotbalem začínal, jakou budoucnost jste si plánoval?

Mým největším snem bylo dát gól za Plzeň, který bude znamenat postup do první ligy. Teď je Viktorka úplně jinde, každý rok hraje o titul, v evropských pohárech. Je to neuvěřitelné.

Váš sen byl poměrně skromný.

Byl reálný. Kdo mohl čekat, že se v průběhu pár let Plzeň vyprofiluje do české špičky a nastoupí v Lize mistrů proti Barceloně nebo Bayernu. Jsem za to strašně šťastný, protože se jedná o klub z mého rodného města.

Vzpomenete si na začátky v plzeňském A-týmu?

Dělal jsem civilku, měl jsem na stadiónu roli pomocné ruky. Jezdil jsem na traktoru, vozil trávu a tak. Když áčku někdo chyběl, doplnil jsem stav. Slezl jsem z traktoru, obul si kopačky a šel na hřiště. Trenéra Michálka jsem zaujal, následně v zimě mě zařadil do áčka. A už jsem v něm zůstal.(směje se)

Až skončíte s velkým fotbalem, uvidí vás fanoušci v nižší soutěži?

Určitě budu chtít dál sportovat, vyberu si pak nějaký klub z Plzně. Například Třemošnou nebo Doubravku. Jak se říká, budu hrát za buřta a za pivo.

To je ještě daleko. Nyní s Plzní útočíte na další mistrovský titul. Žene vás vidina pátého ligového triumfu?

Strašně moc. Vždyť to může být můj poslední titul.

Naznačujete, že se chystáte po sezóně do zahraničí, jak se spekuluje?

Jsem v Plzni spokojený. Dokavad mě bude chtít, rád zůstanu. Spekulace nekomentuju.

Reklama

Související témata: