Hlavní obsah

Z Edenu se žene čínský tajfun, Plzeň hájí pozice, Sparta v problémech

Praha

Dva duely posledního kola se neodehrály, fotbalová ePojisteni.cz liga se ovšem i bez nich ukládá k zimnímu spánku. Za příhodné konstelace by její vítěz tentokrát mohl postoupit rovnou do základní skupiny Ligy mistrů, a tak se na jaře čeká velká řežba. Připomeňme si několik událostí, jež charakterizují právě skončený podzim.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kadlec ze Sparty Praha (uprostřed) zpracovává míč před Simonem Delim ze Slavie (vpravo). Vlevo přihlíží Milan Škoda.

Článek

Slavia znovu o titul - Zástupce čínských majitelů Tvrdík před sezónou ujistil, že sešívaní skončí do třetího místa. A ono to může být i lepší, Slavia pod taktovkou nového kouče Šilhavého 12 kol neprohrála a útočí na titul.

Mistrovský řez - Obhájci titulu se start sezóny nepovedl, okamžitě tak přikročil k rychlému řezu v kádru. V pohárové Evropě to nezabralo, v domácí soutěži ano. Plzeň je 11 zápasů neporažena, z toho 9x vyhrála, proto hájí pozice a vede.

Holoubkovo torzo - U Sparty je to naopak. V Evropské lize znovu postupuje, na domácí scéně jen minimalizuje ztráty. Zkušeného kouče Ščasného vystřídal mladý Holoubek a upoutal, i když mu zbylo jen marodkou oslabené torzo kádru. Nemá však licenci, a tak se na Letné řeší, jak a s kým dál.

Liga v novém - Soutěž se osamostatnila, řídí ji LFA. Čekalo se, že nový titulární sponzor přijde z Číny. Nakonec se jím těsně před startem stalo ePojisteni.cz, na základě lukrativní smlouvy později ponese jméno Fortuny.

Velké návraty - Pozor, návrat domů nikdy nebývá lehký, slýchají všichni legionáři. Přesto se stále vracejí... Letos Rosický, Michal a Václav Kadlecové do Sparty, Švento do Slavie nebo Laštůvka do Karviné.

Čtyřikrát odloženo - Duel Brno - Slavia odplavil v původním termínu déšť, Karviná - Liberec epidemie Slovanu, Jablonec - Hradec sníh a Bohemians - Plzeň mráz. Klokani jsou však v podezření, že nezapnuli včas umělé vyhřívání trávníku.

Polský šéf sudích - Rozhodčím už nevládne Dáša, ale zkušený polský arbitr Listkiewicz. Musel řešit i mediálně vděčnou kauzu, když sparťané asistentku Ratajovou po chybě v Brně posílali raději ke sporáku...

Staří i noví kanonýři - Čelo tabulky střelců má dva desetigólové lídry. Obhájce Lafata už stihl nasázet sto branek v rudém dresu a v Klubu kanonýrů mu chybí 6 tref do dvoustovky. Překvapením je brněnský Michal Škoda, který zatím trumfuje i slávistického bráchu Milana.

Zlíncester - Kdyby doma neprohráli dvě poslední kola, mohli Ševci vzhledem k odložení zápasu Plzně přezimovat i první. To však jen málo mění na tom, že česká liga má svůj senzační Zlíncester...

Podještědská bída - Liberec se znovu probil do Evropské ligy, na domácí scéně je ovšem jen dva body od sestupu. Sousedi z Jablonce jsou na tom o pouhé dva body líp, takže s koučem Frťalou propustili i manažera Horníka.

Exreprezentační záchranáři - Do ligy se po čase vrátili dva bývalí kouči národního týmu. Oba až v průběhu podzimu, oba jako záchranáři. Radova Příbram je však zatím poslední a Bílkova Jihlava předposlední.

Mirek Dušín Rosa - To nejlepší nakonec. Přiznat teč a v důsledku toho darovat soupeři vítězný gól, když moje mužstvo hraje o záchranu, to je pane gesto! Jihlavský Rosa si na ně proti Zlínu troufl a dokázal, že hrdinové hrající fér ještě nevymřeli.

Reklama